Traži se smena Dilme Rusef

Izvor: Politika, 09.Okt.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se smena Dilme Rusef

Predsednicu Brazila optužuju da je za izbornu kampanju koristila donacije „Petrobrasa” i novac stečen korupcijom, dok se sve više govori o političkom povratku harizmatičnog Lule da Silve

Dilma Rusef možda neće dočekati da kao šefica države otvori Olimpijske igre u Rio de Žaneiru sledeće godine, jer mnogi u Latinskoj Americi predviđaju da će sedma ekonomija na svetu morati da raspiše prevremene izbore. A samo pre deset meseci prva žena na čelu Brazila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << otpočela je svoj drugi mandat uprkos stravičnom porazu u polufinalu svetskog prvenstva kada su Karioke izgubile od Nemačke sa šest golova razlike. Po završetku Mundijala komentarisalo se da taj fijasko i poniženje fudbalska nacija neće moći da oprosti predsednici. Uprkos tome osvojila je i drugi mandat, doduše tesnom većinom. U međuvremenu joj je rejting opao sa tadašnjih 29 na devet odsto. Za pad popularnosti levičarske liderke nisu krive slabe igre na sportskom terenu, već korupcionaške afere koje drmaju političku elitu i mnoge funkcionere iz Radničke partije, koja je na vlasti punih 12 godina.

Razlog što su Rusefovoj „odbrojavaju dani” (kako to ocenjuju zapadni mediji) jeste i jučerašnji predlog Vrhovnog suda da se pokrene istraga o nepravilnostima u izbornoj kampanji na prošlogodišnjim predsedničkim izborima kada je ona ponovo izabrana za šefa države. Odlukom suda traži se da se utvrdi da li su Rusef i potpredsednik Mišel Temer zloupotrebili svoj položaj i koristili novac stečen na nelegalan način za finansiranje predizborne kampanje.

Istragu je prethodno zahtevala najveća opoziciona partija, čiji je lider Aesio Neves bio glavni rival Rusefovoj na predsedničkim izborima u oktobru prošle godine.

Zbog ekonomske recesije, ogromnih ulaganja u nerentabilne stadione, velikih građevinskih pronevera i političkih uticaja na sklapanje poslova državne naftne kompanije „Petrobras”, popularnost vladajućoj garnituri je drastično pala, a nekadašnji koalicioni saveznici Radničke partije pridružili su se opoziciji i traže u Kongresu razrešenje Dilme Rusef.

Predsednicu države optužuju i za poslove za koje nije mogla biti kriva jer su ugovarani dok je na vlasti bio popularni Lula da Silva, osnivač Radničke partije, najvećeg i najmasovnijeg levičarskog pokreta u Latinskoj Americi.

Upravo se od Lule, čoveka ogromnog političkog talenta, koji je sa osnovnoškolskim obrazovanjem vodio uspešno latinoameričkog giganta i za čije vladavine su milioni Brazilaca izašli iz siromaštva, očekuje da spase levicu. On je svojevremeno stao iza Dilme Rusef, koja je bila njegov kandidat za predsednicu. Iako su Brazilci od njega to tražili, nije hteo da menja ustav i da se kandiduje za treći uzastopni mandat, kao što su to uradili neki drugi latinoamerički lideri. Sada nagoveštava da bi mogao da se kandiduje na sledećim izborima.

U tekstu koji još u februaru objavio madridski „Pais”, kolumnista Huan Arijas, dobar poznavalac brazilskih prilika, očekuje da će pozivi Luli biti sve glasniji ukoliko Dilma Rusef bude naterana da se povuče i uslede prevremeni izbori.

O povratku harizmatičnog samoukog političkog profesionalca već godinama se spekuliše. Ali ovoga puta to bi bio jedini način da se levica zadrži na vlasti u Brazilu.

Mnogi se sećaju i kako je Lula, tada predsednik Brazila, plakao od sreće kada je Rio de Žaneiro izabran za domaćina olimpijskih igara. Tada je američki predsednik Barak Obama navijao za Čikago. Pobedila je Lulina opcija.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.