Sutra otvaranje ZOI u Pekingu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2022, 17:59

Sutra otvaranje ZOI u Pekingu

Istorija će nesumnjivo biti ispisana, jer Peking preuzima titulu grada, koji je bio domaćin i letnjih i zimskih olimpijskih igara.

Baklja je sve bliže olimpijskom plamenu, koji će od petka goreti, pa naredne dve nedelje. U poslednjim satima nosili su je duž velikog zida, bila je u rukama poznatog sportiste Džeki Džena i kineskih olimpijca.

"Vrlo sam ponosan što sam imao sreću da nosim baklju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za dve Olimpijade" rekao je glumac Džeki Čen.

Kinezi veruju da svet i za otvaranje i na borilištima očekuje spektakl, koji će se nažalost, uglavnom održavati bez prisustva publike ili uz malobrojne domaće posmatrače.

Mnogi žale što neće biti u mogućnosti da gledaju otvaranje, ali imaju razumevanja za mere koje ocenjuju kao vrlo dobre.

A mere su stroge, sportisti, njih oko 2.900, novinari i volonteri kreću se samo u takozvanim zatvorenim balonima.

Obavezno je svakodnevno testiranje, a desetine tehničkih rešenja i robota tu su, kako bi kontakti bili svedeni na minumum.

U Peking stižu i visoke političke zvanice, ali ne iz Amerike, Velike Britanije, Japana. Oni su se odlučili za diplomatski bojkot zbog odnosa Kine prema Ujgurima, Tajvanu i Hongongu.

Na to su i dan pred otvaranje podsetili protesti u svetu, poput onog na Tibetu.

"Olimpijada veliča ono što Kina zapravo nije, a potiskuje brutalnost, okupaciju i ono što se recimo dešava na Tibetu", ocenjuje jedan sagovornik u TV anketi.

Politički bojkot, mada ne zvanično, izgleda slede i mnoge druge zapadne zemlje, čiji premijeri i šefovi vlada će upadljivo izostati na otvaranju, ali u svečanim ložama biće i onih koji su poziv prihvatili rado, poput ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ta politička pitanja ni u Kini ni u Olimpijskom komitetu nitu su bila, niti jesu omiljena, a predsednik MOK, umesto odgovora, novinarima je ponudio olimpijski duh.

"I stari Grci su znali da ako Igre budu iskorišćene za političke tenzije, kojih je recimo u to vreme bilo između Sparte i Atine, one neće biti neutralne. To se održalo 1000 godina, a kada je politika ušla, Olimpijade nije bilo skoro dve hiljade godina", ocenio je Tomas Bah, predsednik MOK-a

Igre se inače održavaju na tri lokacije, obiluju tehničkim inovacijama, i biće kažu najzelenije do sada. Zelena energija napaja svu tehniku, a i prevoz je zelen na vodonik ili električni. Sve je dakle spremno, a i takmičenja su već počela. U toku je recimo ono u karlingu, no većina će sačekati zvaničan počatak igara. On je zakazan sa petak u13 sati po srednjoevropskom vremenu i ako je verovati domaćinima, biće spektakularan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Džeki Čen glavna zvijezda Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Feb.2022, 11:21

Kina će biti zemlja domaćin ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara, a možda najveća zvijezda koja promoviše ovaj sportski događaj je Džeki Čen.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.