Sjajnim košarkašicama Srbije bronza u Riju!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2016, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjajnim košarkašicama Srbije bronza u Riju!

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pošto je danas u meču za treće mesto savladala Francusku sa 70:63 (18:10, 9:17, 28:15, 15:21). To je prva olimpijska medalja za srpsku žensku košarku, a ukupno osma za Srbiju na Igrama u Riju.

Rio de Žaneiro ostaće zlatnim slovima upisan u anale naše košarke. Košarkašice su na svom debiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na najvećem i najvažnijem svetskom takmičenju stigle do medalje, a Srbija je tek treća država u istoriji koja je na istim Olimpijskim igrama osvojila medalje u muškoj i ženskoj košarci.

Prethodno su to uspele SAD i Španija.

Selektor našeg tima Marina Maljković na najbolji način je opisala ono što su košarkašice uradile u Riju: "To je čudo, čudo, čudo".

I zaista, malo je bilo onih koji su verovali da bi reprezentacija Srbije na olimpijskom turniru mogla da stigne do medalje. Igračice su, s druge strane, od početka najavljivale da su spremne, da veruju u sebe i da nema te ekipe koja ne može da se pobedi. I bile su u pravu.

Ako nisu ranije, to su dokazale u četvrtfinalu, kada su odigrale verovatno najbolju utakmicu ikada i savladale Australiju, koja je pored SAD najbolja selekcija sveta, a potvrdile su danas u duelu protiv takođe favorizovane Francuske.

Pritisak koji neminovno nosi meč za medalju uslovio je da u današnjoj utakmici bude dosta padova i uspona, ali je činjenica da naše košarkašice posle grešaka ne samo da nisu padale, već su grizle još više, borile se još žešće.

U prvom poluvremenu imali smo ogromnih problema sa građenjem koša. U prvoj četvrtini odnos skokova u napadu bio je užasnih 10:1 za Francusku, a na poluvremenu 13:3, pa smo mogli da budemo prezadovoljni što se na odmor otišlo sa nerešenim rezultatom.

Bolje da ne čujete šta sam im rekla na poluvremenu. Javno ću priznati, prvi put u ne tako kratkoj trenerskoj karijeri vređala sam igračice. Negde je moralo da pukne, da izađe sve iz mene, ali i iz njih, rekla je Marina Maljković posle utakmice.

Ta šok terapija očigledno je dala rezultat, jer su u trećoj četvrtini Francuskinje imale samo jedan ofanzivni skok, a kako im je šut od početka bio loš, nisu više imale na šta da se vade.

Utakmica je prelomljena između 25. i 27. minuta, kada je reprezentacija Srbije posle vođstva Francuske od 40:37 za samo dva i po minuta napravila seriju od 16:0 i povela sa 53:40.

U poslednjoj četvrtini Francuskinje su smanjile zaostatak na sedam poena, ali tada je već naša seekcija preuzimanjem dominacije u skoku rešila najveći problem, jer smo agresivnom odbranom i dalje onemogućavali protivnice da izbore čiste pozicije za šut.

Odbile su izabranice Marine Maljković taj nalet i tri minuta pre kraja ponovo smo imali dvocifrenu prednost (66:54), pa je ostalo samo da se susret mirno privede kraju i počne veliko slavlje.

Srbija: Radočaj 7, Petrović 10, Čađo 5, Krnjić, Jovanović, Milovanović 18, Butulija, Crvendakić, Stanković, M. Dabović 9, A. Dabović 11, Pejdž 10.

Francuska: Jakubu 7, Mijem 18, Gruda 6, Mišel 5, Ajaji 10, Skrela 4, Sijak, Žoan 3, Budera 3, Kamba 2, Epupa 3, Aman 2.

Maljković: Ovo je čudo; Radočaj: Ispisale smo istoriju

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković izjavila je danas da je ekipa osvajanjem bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Riju ostvarila čudo.

"Da li ljudi shvataju šta znači brozana olimpijska medalja? Imamo izvanredne sportiste, ali bronza je čudo u ženskoj košarci. Velika sreća i radost za nas... Verovali smo na poluvremenu, moralo je da "pukne" u nama i izašli smo jači u nastavku", rekla je Maljković posle utakmice za RTS.

Košarkašica Tamara Radočaj nije skrivala oduševljenje posle pobede nad Francuskom i novog uspeha.

"Presrećna sam, drago mi je što smo se vratile posle polufina i da pokažemo jedinstvo koje nas krasi. Ispisale su još jednu istoriju osvajanjem bronzane medalje. Uspeli smo da iskontrolišemo skok Francuske, postigle lake poene i "ginule" jedna za drugu", rekla je Radočaj.

Njena saigračica Saša Čađo bila je ponosna na rezultat nacionalnog tima.

"Neverovatan osećaj, ponosna sam na ovu ekipu. Ostavili smo srce na terenu, idemo sad da slavimo", navela je Čađo.

Dabović: Bronza je najbolji način da završim karijeru u reprezentaciji

Košarkašica Srbije Milica Dabović rekla je danas da je osvajanje bronzane olimpijske medalje u Rio de Žaneiru najbolji način da završi karijeru u reprezentaciji.

"Na kraju kad čovek dođe prazan, ali da pre toga nije mogao da ode kući a da ne osvoji nešto... U glavama nam je bilo da će svi sportisti na koje smo ponosni otići kući sa medaljom i da bi bilo loše da mi budemo četvrte i ostanemo bez medalje. Ovo je najbolji način da završim reprezentativnu karijeru, ponosna sam na sebe, jer sam dala srce za Srbiju, odlučila sam da igram za nju i uvek sam davala maksimum. Ovo je najbolji način da odem", rekla je uplakana Milica Dabović novinarima u Rio de Žaneiru.

Dabović je jedva dala izjavu, plakala je i bila veoma emotivna. Ona je kroz suze rekla da jedva čeka da dođe kući i raduje se sa narodom, koji je verovao u tim.

"Hvala svima koji su verovali zbog onih koji nisu. Dokazali smo... Kao što nas je Marina godinama zvala da smo 'fejkače' ili da nismo 'fejkače', možemo da se ne volimo i ne družimo van terena, ali na terenu smo uvek jedno i to nas je dovelo do ovoga. Bronza sija kao zlato. Ovo će dugo da traje, nove generacije dolaze, ne znam da li će oni imati ovoliko srce i ovakve emocije, to je pobedilo. Mi smo Srbi rođeni da pobeđujemo, imamo veliko srce i uvek dajemo sve od sebe, kao što smo danas", rekla je ona.

Miličina sestra Ana rekla je da je Srbija pokazala da je tim.

"Pobediti onako Australiju, a posle na onakav način izgubiti od Španije i posle toga odigrati najbolje za medalju. Srbija, ovako mala država, donela je po jednu medalju u sva četiri timska sporta, a razmišljale smo samo da ne budemo mi ti koji je neće osvojiti. Borba je bila fenomenalna, energija, to sam osetila na terenu. Drago mi je što na ovaj način završavam Igre. Možda smo u polufinalu mogli da dobijemo Španiju, ali uvek je lepše da turnir završiš pobedom a ne porazom u finalu", rekla je ona.

Ana se na kraju utakmice zagrlila sa sestrom, a novinare je zanimalo šta joj je u tom trenutku rekla.

"Rekla sam joj da je zaslužila da na ovaj način završi karijeru sa reprezentacijom. U novembru su kvalifikacije, igraće i završiti pred našim narodom. Rekla sam joj da je zaslužila, način na koji je igrala, predala sebe, srce i telo i sve živo. Ponosna sam na nju i ceo tim", rekla je Ana Dabović.

Košarkašica Nevena Jovanović navela je da ekipa još nije svesna šta je uradila.

"Drago mi je zbog devojka i trenera, zajedno smo pet godina. Ovo je ogroman uspeh za celu Srbiju. Ostaje nam da slavimo, nema spavanja, nema stajanja", rekla je ona.

Reprezentativka Sara Krnjić rekla je da jedva čeka da izađe na balkog gradske skupštine Beograda i proslavi sa narodom, "pošto ovo nijedna od nas nije očekivala, ovo je čudo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Košarkašice su olimpijskom bronzom ispravile FIBA nepravdu!

Izvor: Telegraf.rs, 20.Avg.2016

Osmu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru na fenomenalan način osvojile su košarkašice, koje su samim plasmanom u polufinale ostvarile istorijski uspeh...Od kako naša država nosi ime Srbije, izabranice Marine Maljković su uspele da se plasiraju na prve Igre, i da se vrate sa...

Nastavak na Telegraf.rs...

Košarkašice Srbije osvojile bronzu u Riju

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Avg.2016

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je danas selekciju Francuske sa 70:63 (18:10, 9:17, 28:15, 15:21) i osvojila bronzanu medalju na Olimpijskom turniru u Riju...Izabranice Marine Maljković donele su srpskom olimpijskom timu osmu medalju na Igrama u Riju i još jednom obradovale Srbiju,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Maljkovićeva: Devojkama sam svašta rekla, moralo je da "pukne"

Izvor: MozzartSport.com, 20.Avg.2016

"Ljudi, da li shvatate da je osvojena bronza?! Imamo izvanredne sportiste, ali bronza je čudo u ženskoj košarci", rekla je Marina Maljković..Bronza sija oko vrata srpskih košarkašica. Izabranice Marine Maljković savladale su selekciju Francuske sa 70:63 u finalu na Olimpijskom turniru u Riju...Devojke...

Nastavak na MozzartSport.com...

Olimpijada: Košarkašice osvojile bronzu!

Izvor: Svet plus, 20.Avg.2016

Naše košarkašice osvojile su bronzanu medalju na Olimpijadi u Riju u borbi protiv Francuske reprezentacije rezultatom 70:63...Srpska ženska košarkaška reprezentacija osvojila je bronzanu medalju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Riju. Naše devojke savladale su reprezentaciju Francuske rezultatom...

Nastavak na Svet plus...

MARŠ SRPKINJA: Ovo je ritual koji je košarkašicama doneo bronzu! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 20.Avg.2016

Foto: Tanjug/AP..Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskom turniru u Riju i na sjajan način se upisala u istoriju našeg sporta...Izabranice Marine Maljković donele su srpskom olimpijskom timu osmu medalju na Igrama u Riju i još jednom obradovale Srbiju,...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.