Rusija skladišti ovogodišnji sneg za Zimske olimpijske igre 2014

Izvor: Vostok.rs, 29.Mar.2013, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija skladišti ovogodišnji sneg za Zimske olimpijske igre 2014

29.03.2013. -

Rusija će sačuvati i do 450 hiljada kubnih metara snega da bi obezbedila bele Zimske olimpijske igre 2014. Sneg  će biti uskladišten  u osam, specijalno izgrađenih, magacina, pokrivenim specijalnim prekrivačima koji odbijaju sunčeve zrake.

Osam objekata za skladištenje snega će biti izgrađeno,  da bi se sačuvao sneg za naredne Zimske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << olimpijske igre, koje će se održati  u crnomorskom odmaralištu Soči u Rusiji. Kontejneri će biti smešteni  duž  olimpijskih staza skijališta Roza kutor na planini Aibga, gde će se održavati takmičenja u skijanju  i snoubordingu.

Svaki skladišni objekat će biti povezani putem do određene staze da bi se obezbedio prevoz snega. Najveće skladište će imati zapreminu od 100 hiljada kubnih metara.

Više od 200 ljudi će prikupljati sneg i deponovati ga u skladišta do 15. aprila, kada se planira završetak radova. Procenjeni troškovi će iznositi više od  250 miliona rubalja.

Olimpijski centar je ove godine pretrpeo  nepredvidive vremenske prilike, sa temperaturama, koje su u februaru,  na planinskim padinama,  dosezale i do  +15° C.

"Nije bilo ovako toplo već više od deset godina", rekao je Vladimir Kluškin za SovietSport. Zima je stigla tri meseca kasnije na planine Sočija, jer je tek ove nedelje Olimpijski centar pogodio veliki sneg i niske temperature.

Objekti za skladištenje snega nisu zaista skladišta u konvencionalnom smislu, oni su više kao ogromne gomile snega pokrivene izotermskom  tkaninom, koja reflektuje sunčeve zrake i sprečava zagrejavanje snega, rekao je sportski koordinator i dizajner staza Mojca Ogriš – Šimberg, izveštava SovietSport.

Ukupna površina 'prekrivača 'koji pokrivaju skladišta snega je jednaka površini  petnaest fudbalskih stadiona - 120 hiljada kvadratnih metara, dodaje Ogriš-Šimberg.

Tkaninu  za 'prekrivače', koja ima dvostruko reflekciono dejtvo,  su izmislili  ruski naučnici pre godinu dana. To je jedinstveni dizajn u svetu - "Ruski know-how "!



"Naravno da
neće  100 odsto snega  biti sačuvano. S obzirom na stopu topljenja, ostaće najmanje 300 hiljada kubnih metara. Međutim, i ta količina snega već garantuje uspeh ", za SovietSport je izjavio Aleksandar Belokobultsev, izvršni direktor skijališta,.

Izvor: RT    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.