Razgovaraće se sa sportistima o pravilima iskazivanja protesta na OI

Izvor: B92, 18.Jul.2020, 00:21

"Razgovaraće se sa sportistima o pravilima iskazivanja protesta na OI"

Predsednik MOK-a Tomas Bah rekao je a će se sa sportistima razgovarati o pravilima iskazivanja protesta na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Bah je to rekao posle poziva na reformu pravila 50 Olimpijske povelje, koje navodi da politička, verska ili rasna propaganda nisu dozvoljene za vreme Olimpijskih igara.

"Solidarnost i nediskriminacija su u našoj DNK. Stoga cenimo sve sportiste i svakoga ko podržava te vrednosti izražavajući sebe ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako što pomažu drugima uključivanjem u svoje zajednice. U tom kontekstu moramo napraviti neke napomene oko pravila 50 Olimpijske povelje", rekao je Bah, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Novoformirano Udruženje sportista priključilo se kampanji za pravo sportista da iskažu protest na Igrama u Tokiju, uključujući i to da kleknu u znak podrške pokretu "Životi crnaca su važni".

"Važno je naglasiti da sportisti već imaju više prilika da izraze svoje stavove tokom Olimpijskih igara, na konferencijama za novinare, miks zoni, putem društvenih mreža, u intervjuima. Pravilo 50 se odnosi samo na igralište i ceremoniju", naveo je Bah.



"Da bi pomirili ove vrednosti slobodnog izražavanja s jedne strane i poštovanje jednih prema drugima s druge strane, Komisija sportista MOK pokrenula je dijalog medu sportistima o tome na koji način mogu bolje da izraze podršku olimpijskim vrednostima na dostojanstven i jedinstven način"
, dodao je predsednik MOK.

Igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog leta, ali su zbog pandemije korona virusa pomerene za sledeću godinu i počeće 23. jula.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.