Izvor: Luftika.rs, 08.Feb.2024, 12:50

Prošlo je 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu, a čuvena borilišta prekrila su pustoš i uspomene

Prošlo je tačno 40 godina od kada je Jugoslavija bila centar sveta i održala Zimske olimpijske igre u Sarajevu.
I dok su tada svi pisali o Sarajevu, sada je od impresivnih borilišta ostala pustoš ili uspomene.
Zimske olimpijske igre su svečano otvorene 8. februara 1984. godine na stadionu „Koševo“, a olimpijski plamen je tada upalila >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Sanda Dubravčić, prenosi Nova.

Četiri decenije kasnije se na planinama koje okružuju Sarajevo nalazi tek neka borilišta ili njihovi tragovi jer su mnogi uništeni tokom rata 90-ih.
Neka ni do danas nisu rekonstruisana, pa predstavljaju uspomenu nekih drugih vremena.

Bilo je čak i najava da će Sarajevo pokušati da organizuje Zimske olimpijske igre 2030. godine, da će biti renovirane skakaonice i nordijske staze na Igmanu, da će biti sređena bob staza na Trebeviću, ali se 2022. godine odustalo od te ideje.
U Sarajevo se takmičilo 1.272 sportista iz 49 zemalja, a prvi put se pojavio jedan afrički skijaš Lamine Geje iz Senegala.

Na programu su tada bili alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umetničko klizanje, bijatlon, nordijsko skijanje i ski skokovi. Olimpijsko selo je bilo na Mojmilu, a takmičili su se sportisti na Jahorini, Bjelašnici, Igmanu i Trebeviu. Potrošeno je tada 150 miliona dolara, a Sarajevo je sada postalo mesto gde su održane Igre, a ne atentat na Franca Ferdinanda. Prodato je 250.000 ulaznica za 12 takmičarskih dana, a više od dve milijarde ljude je gledalo barem neki događaj iz ovog grada.

Maskota je bio čuveni Vučko, čije magnete, priveske i ostale suvenire i dalje možete naći u Sarajevu, a svuda su se čule pesme Zdravksa Čolića.
Bizarno je što tog februara nije bilo uopšte snega, pas u mnogi strepeli da će doći do promene datuma. Onda je usledilo čulo u noći između 7. i 8. februara.
Sneg je padao tolikim intezitetom da ga je bilo i previše, pa su se organizatori čak i hvatali za glavu.
Vojska je pomogla u čišćenju snega i sve je bilo spremno za prvi dan. Tačno 1.600 ljudi je u nekom trenutku nosilo baklju.
Jure Franko je doneo Jugoslaviji prvu olimpijsku medalje i to srebro u veleslalomu. Najviše medalja je osvojio Sovjetski Savez – 25, a najviše zlatnih medalja je pokupila Istočna Nemačka čak devet.

Zanimljive činjenice o Bosni i Hercegovini

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Noć pre početka Igara bilo neizvesno da li će se neka takmičenja održati“: Vlado Čapljić za Danas o Zimskim olimpijskim igrama koje su pre 40 godina održane u Sarajevu

Izvor: Danas, 08.Feb.2024

Bivši fudbaler Željezničara Vlado Čapljić kaže u razgovoru za Danas, da je pre 40 godina, na dan kad su svečano otvorene Zimske olimpijske igre, Sarajevo bilo u centru pažnje celog sveta, a da se to moglo osetiti i na ulicama grada.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.