Prethodnica otputovala u Rio, strelci i kajakaši obećavaju medalje

Izvor: RTS, 23.Jul.2016, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prethodnica otputovala u Rio, strelci i kajakaši obećavaju medalje

Prethodnica misije Olimpijskog tima Srbije otputovala je za Rio de Žaneiro, gde će se održati Olimpijske igre. Prve putnike za Rio, sa aerodroma "Nikola Tesla", pozdravili su potpredsednik OKS Žarko Paspalj i generalni sekretar Đorđe Višacki.
"Deluje da je brzo prošlo četiri godine od Londona, ali ozbiljan olimpijski ciklus, puno rada i truda je uloženo i tu je momenat koji su i sportisti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i svi mi željno iščekivali. Već ostvarivanje norme je veliki uspeh za svakoga ko je to uspeo. Svima želim puno zdravlja, a siguran sam da će svako od sportista uraditi sve što može da pruži najbolje i kada bude trebalo bude i najbolji", rekao je Paspalj.

Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki poručio da je ponosan što je Srbija kao mala zemlja došla u poziciju da ima kvalitetan i respektabilan tim za Olimpijske igre.
"Očekivanja su najviša, ali niko od nas ko je učestvovao u procesu, niti bilo ko iz naroda, može da ima viša očekivanja od samih sportista. Na nama je sada samo da ih podržimo", naveo je Višacki.
Takmičarka u streljaštvu Ivana Anđušić Maksimović, koja će nositi zastavu Srbije na svečanoj ceremoniji otvaranja Igara, istakla je da je uz osvajanje olimpijske medalje to najveća žželja svakog sportiste i da je jako ponosna na sebe što je to uspela da ostvari već sa 26 godina.
"Ne mogu a da se ne setim kako je to bilo pred London i moje prve Olimpijske igre. Sada sam u završnici još jednog olimpijskog ciklusa. Idemo za Rio da krunišemo ovaj četvorogodišnji period jakih i teških priprema. Nadam se da ćemo u Riju ispisati nove stranice istorije olimpizma u Srbiji", zaključila je Ivana.

Olimpijske igre u Riju trajaće od 5. do 21. avgusta.
Srpski strelci: Ne možemo da kažemo da smo favoriti, ali... 
Srpski strelci otputovali su u Pariz, gde će u narednih sedam dana obaviti poslednje pripreme za Olimpijske igre, na kojima se nadaju osvajanju novih medalja.
Direktor reprezentacije Srećko Pejović rekao je da je streljački tim Srbije jedan od najboljih na svetu, ali da ne želi breme favorita.
"Ne možemo da kažemo da smo favoriti, ne bih voleo da imamo to breme. Ali svako od naših takmičara je spreman da se bori u finala, što znači borbe za medalju. Očekujem veliku borbu i da svako od takmičara da sve od sebe. Nadamo se najboljem", rekao je Pejović.
Streljački tim Srbije imaće devet sportista u Riju, trojicu takmičara pištoljem, dvojicu puškom, kao i po dve takmičarke pištoljem i puškom.
Prema rečima Pejovića, pripreme i kvalifikacije za Rio su bile naporne. On je istakao da mu je žao što srpski tim ne broji 10 učesnika jer je "taj broj magičan u streljaštvu".
Srpski strelci će narednih sedam dana provesti na pripremama u Parizu, odakle će direktno putovati za Rio, gde će takmičenje u tom sportu trajati od 6. do 14. avgusta.
Andrea Arsović je istakla da joj je velika čast i izazov što će drugi put učestvovati na Olimpijskim igrama.
"Ponosna sam što ću svoju državu da predstavljam na najlepši način. Pripreme su bile teške, ali sam radila i više nego vredno da poboljšam rezultate. Spremno krećemo na put i u Riju ću dati maksimum", rekla je Arsovićeva.

Bobana Veličković je navela da je put do Rija bio težak.
"Sigurna sam da će svi, ne samo strelci dati sve od sebe. Svima bih poželela sreću, celom streljačkom timu, ostalim srpskim sportistima. Daćemo sve od sebe da se iz Rija vratimo sa medaljama", kazala je Bobana Veličković.
Damir Mikec, koji će u Riju treći put učestvovati na Olimpijskim igrama, rekao je da se nada da će se isplatiti vredan rad.
"Zaista smo vredno radili. Jak smo tim, kvalitetan i daćemo maksimum. Nadam se da će neko da se domogne medalje, možda baš i meni bude treća sreća", rekao je Mikec.
Stevan Pletikosić je naveo da su svi u streljačkom timu "više-manje" zadovoljni formom.
"U ovom trenutku je najvažnije da smo došli do kraja puta, da smo uradili sve što smo zacrtali i da su planovi ispunjeni. Drago mi je da su svi u dobroj formi, više-manje zadovoljni, ostaje nam još sedam dana u Parizu da to izbrusimo i nadam se da će taj dijamant našeg uspeha u Riju zasijati punim sjajem", rekao je Pletikosić.
Nikolina Moldovan: Očekujte medalju u kajaku
Kajakašica Nikolina Moldovan rekla je da je ponosna na tim koji će predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru i da javnost može da očekuje medalje u njenom sportu.
"Pomerali smo se mic po mic i sada imamo više od 100 sportista. Ovaj tim Srbije je zreo za osvajanje mnogo medalja u svim sportovima. Treba da budemo smireni, svako da odradi svoj deo posla i mislim da će Rio biti uspešan", rekla je Nikolina Moldovan.
Srbija će u Riju imati 103 takmičara u 14 sportova i pokušaće da nadmaši uspeh iz Londona, gde je na Olimpijskim igrama pre četiri godine osvojila četiri medalje.
Nikolina Moldovan je navela da je kajak mnogo napredovao, pošto pre osam godina u Pekingu nije bilo posada, dok sada svako od 10 srpskih takmičara ima šansu za medalju.
"U Londonu je bilo 12 takmičara i dva finala. Sada imamo 10 takmičara, ali svih 10 su kompetentni za osvajanje medalje. Maksimalno se spremamo, zdravlje nas služi i sigurno ćemo biti kompententni za medalje", kazala je ona.
Nikolina Moldovan će u Riju učestvovati u dve discipline. Sa Milicom Starović takmičiće se u dvosedu na 500 metara, a sa Dalmom Ružičić-Benedek, Starovićevom i sestrom Oliverom u četvorosedu na istoj stazi.
"Odlučili smo da promenimo posade šest nedelja pred Igre, napravili smo najbolje ženske kombinacije. Mislim da je to pun pogodak, trenutno najbolje što imamo. Bila bi šteta da to nismo uradili jer bi bilo, bojim se, kajanja posle Rija. Nema čega da se pribojavamo i da mislimo na loše stvari", kazala je Moldovan.
Ona je istakla da će takmičenje u kajaku biti mnogo lakše nego što je to uobičajeno jer će trajati šest dana.
"Kajakaško takmičenje će u Riju trajati šest dana i meni je to ogromno olakšanje jer sam sve do sada veslala u tri dana. Pun gas u obe discipline jer je privilegija da sportista ima šansu za dve medalje na jednim Olimpijskim igrama. Maksimalno ću iskoristiti tu šansu", dodala je.
Prema njenim rečima, dubl sa Milicom Starović biće pun pogodak.
"Milica i ja smo isti tip sportista. Ambiciozne smo i uvek pucamo na najviše rezultate. Sklopile smo se dobro, ja sam brza i eksplozivna, ona brza i izdržljiva. Kada budemo sastavile sve kockice, uskladile tehniku, mislim da će biti fenomenalno", rekla je Nikolina Moldovan.
Kako je rekla, iskustvo iz Londona od pre četiri godine će joj mnogo značiti, pošto je sada mnogo smirenija i može da se koncentriše samo na takimčenje.
"Verujem da će sve biti dobro. Za mene je London bio novo iskustvo, koje niko nije mogao da mi prenese. Olimpijsko selo je puno iskušenja, toga nisam bila svesna. U Londonu sam sve želela da vidim i ništa da ne propustim, a sada u Rio idem totalno drugačija, psihički spremna", rekla je Nikolina Moldovan.
Nikolina Moldovan će 15. avgusta u paru sa Milicom Starović imati kvalifikacije i polufinale trke na 500 metara, dok je finale zakazano za dan kasnije.
Srpski ženski četverac na 500 metara, u kom će uz Starovićevu i Nikolinu Moldovan učestvovati još Dalma Ružičić-Benedek i Olivera Moldovan, učestvovaće u kvalifikacijama 19. avgusta, kada će se veslati i polufinale, dok je finale 20. avgusta.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.