Petostruka olimpijska prvakinja pod istragom zbog rasizma

Izvor: B92, 20.Jun.2023, 08:11

Petostruka olimpijska prvakinja pod istragom zbog rasizma

Nemačka savezna policija pokrenula je istragu protiv peterostruke olimpijske pobednice u brzom klizanju, 51-godišnje Klaudije Peštejn, koja je inače policajka, zbog mogućeg kršenja zakona o državnoj službi i rasističkih primedbi.

Naime,Peštajn se pojavila u uniformi i održala govor u kojem je pozvala na deportaciju odbijenih potražilaca azila, rekavši da će to osigurati veću sigurnost u svakodnevnom životu.

Peštajn smatra da je poboljšanje sigurnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Nemačkoj važnije od političke korektnosti.

"Policajac u uniformi drži govore na stranačkoj konferenciji? Trenutačno trljam oči u neverici", napisao je na Tviteru socijaldemokrata Sebastian Fiedler, koji je glavni kriminalistički detektiv i član nemačkog Bundestaga.

Fiedler je od nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova zahtevao transparentnost i praćenje.

Zastupnica Zelenih u Bundestagu Irene Mihalic, koja je i sama policijska službenica, sumnja da je javni nastup Klaudije Peštajn zakonit.

"Po mom mišljenju, pojavljivanje Peštajn u uniformi na stranačkom događaju nije spojivo sa važećim dužnostima prema zakonu o državnoj službi", izjavila je Mihalic.

Načelnik federalne policije rekao je u nedelju da je policija saznala za incident i da je odmah pokrenula istragu. U Nemačkoj državni službenici, poput policije, moraju ostati neutralni prema zakonu o državnoj službi.

Peštajn je na Zimskim olimpijskim igrama osvojila pet zlatnih te dve srebrne i dve brončane medalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.