Izvor: B92, 07.Dec.2023, 18:30

Olimpijski komitet Južne Koreje želi da pošalje sportiste na vojnu obuku uoči OI

Olimpijski komitet Južne Koreje nastoji da pošalje stotine sportista u centar za vojnu obuku.

Sve to kako bi se što bolje psihički pripremili za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Korejski sportski i Olimpijski komitet je prošle nedelje savetovao domaće federacije da pošalju sportiste na trodnevni kamp korejske mornarice u lučkom gradu Pohang.

Oko 320 sportista, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i žene, očekuje se u kampu za obuku, navodi se u saopštenju Olimpijskog komiteta Južne Koreje.

Sportske federacije su ranije tražile od svojih sportista da prođu obuku za marince uoči velikih sportskih takmičenja, ali je ovo prvi put da je Olimpijski komitet to preporučio.

Zvaničnici su se odlučili za kamp posle Azijskih igara u oktobru, kada je Južna Koreja zauzela treće mesto po broju osvojenih medalja iza Kine i Japana.

Posle tog takmičenja predsednik južnokorejskog Olimpijskog komiteta Li Ki-Hjon predložio je ideju o vojnom kampu i rekao da će se i sam priključiti sportistima na treninzima, kao i ostali čelnici.

Na društvenim mrežama i portalima u Južnoj Koreji, takvi planovi se kritikuju i ismevaju.

"Da li smo i dalje u periodu vojnih pravila", naveo je jedan korisnik društvene mreže X, dok je drugi predložio da bi Komitet trebalo da izabere psihički jake marince za olimpijske sportiste.

Mnogi su plan nazvali komičnim i ludim. Detalji o trening kampu, koji bi trebalo da se održi od 18. do 20. decembra u Pohangu se i dalje razrađuju, a u razgovorima učestvuje Olimpijski komitet i Korejski korpus marinaca.

Prethodni predolimpijski kampovi u kojima su učestvovali mačevaoci, rvači i rukometaši uključivali su kurseve spuštanja i nošenja čamaca na naduvavanje od 140 kilograma.

Na pitanje Asošiejted presa, južnokorejski rvački savez i savez brejkdensa saopštili su da svoje takmičare neće poslati u kamp pošto u tom periodu imaju zakazana takmičenja.

Velike kompanije i škole su takođe slale svoje zaposlene i đake u kampove mornarice i druge vojne treninge.

Južnokorejski sportisti su izuzeti od obaveznog služenja vojnog roka ako osvoje zlatne medalje na Azijskim igrama ili bilo koju medalju na Olimpijskim igrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.