OVO NISTE ZNALI! Pored sportista na Olimpijskim igrama takmičili su se i umetnici - do medalje kroz stvaralaštvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2021, 15:14

OVO NISTE ZNALI! Pored sportista na Olimpijskim igrama takmičili su se i umetnici - do medalje kroz stvaralaštvo

Umetnički zanos nije dugo potrajao, manje i od 50 godina.

Olimpijske igre predstavljaju najveću smotru svetskih sportista, međutim tokom krvavog 20. veka, svoj kutak u borbi za medalje, među atletama našli su i brojni umetnici.

Na prvim igrama modernog doba takmičari su se nadmetali u devet sportova, a broj diciplina rastao je godinama. Na smotri 1912. godine u Stokholmu, na predlog osnivača >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prvih OI, Francuza Pjera de Kubertena, uvedene su nove discipline.

Bilo ih je pet, i nisu imale nikakve veze sa sportom, već su olimpijski program činili arhitektura, književnost, slikarstvo, muzika i skulptura, a od 1928. godine sve ove oblasti razgranale su se u više disciplina.

Umetnost na Igrama nije potrajala ni pola veka, već 1948. godine brojala je svoja poslednja odličja, a u ovoj oblasti dodeljeno je ukupno 146 medalja.

Prema Kubertenovoj zamisli, upravo kroz teme iz kulture mogao se razumeti sam duh antičkih Olimpijskih igra. Interesantno je da je jednu od nemačkih medalja osvojio upravo Pjer de Kuberten, iako je bio Francuz.

Kuberten je pesmu "Oda sportskom" predao pod pseudonimom i osvojio je prvu nagradu u kategoriji književnosti 1912. godine, a originalni izveštaj sa takmičenja pripisuje ovu medalju Nemačkoj.

Letnje Olimpijske igre 1936. održane u Berlinu stavile su sport u drugi plan, zbog odluke Adolfa Hitlera da pred celim svetom demonstrira silu njegove nacističke Nemačke. Što se umetničkog dela tiče, usled ekspanzije propagandnog sadržaja u toj zemlji, predložili su još jednu disciplinu, film, međutim Međunarodni olimpijski komitet je to odbio.

Ministar propagande Jozef Gebels uveo je novo pravilo, da svako prijavljeno umetničko delo mora biti stvoreno u poslednje četiri godine, kako bi imalo vremenski kontekst.

Međunarodni olimpijski komitet nema zvaničnu bazu podataka u kojoj su zabeleženi svi osvajači medalja na olimpijskim umetničkim takmičenjima, međutim postojali su izveštaji sa svakog od nadmetanja.

Najuspešnija nacija u takmičenjima iz umetnosti bila je Nemačka, sa osam zlatnih, sedam srebrnih i devet bronzanih medalja.

Umetnička takmičenja organizovana su drugačije od sportskih, te sudije nisu u svakoj kategoriji delile nagrade za prvo, drugo i treće mesto.

Učesnicima je bilo dozvoljeno da se prijave za takmičenja u više kategorija, a samim tim i da ostvare nekoliko medalja.

Od ukupno 146, samo 11 odličja su osvojile žene, a među umetnicama se samo jedna okitila zlatom.

Poslednji put umetničke discipline bile su zatupljene na igrama u Londonu, 1948. godine, da bi se u Helsinkiju po poslednji put održao festival, međutim medalje i nagrade nisu dodeljene.

U ovoj 36 godina dugoj ekskurziji, samo dvojica takmičara uspeli da osvoje medalje i na sportskim i na umetničkim takmičenjima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.