Mistične znamenitosti Sočija

Izvor: Vostok.rs, 02.Jan.2017, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mistične znamenitosti Sočija

Soči se nalazi u suptropskom pojasu, na jugu Rusije, u Krasnodarskom kraju. U gradu ima više mističnih mesta za koja su vezane drevne legende i predanja, a tokom izgradnje sportskih objekata za Zimske olimpijske igre održane 2014. godine pojavila su se i nova arheološka nalazišta.

Sve neobjašnjivo i neverovatno u ovom mističnom gradu na jugu Rusije događa se u planinama, a skoro svaka znamenitost Sočija krije neku legendu ili tragičnu priču. Iskusni turistički vodiči znaju oko trista legendi i predanja vezanih za najznačajnije lokacije u ovoj poznatoj ruskoj banji i rado ih pričaju turistima.

Orlove stene i mit o Prometeju
Fotografija: TASS

Za Orlove stene u blizini Sočija vezana je poznata i surova legenda o Prometeju. Veruje se da je starogrčki bog Zevs upravo za te stene prikovao mladog titana kako bi ga kaznio što je od bogova ukrao vatru i podario je ljudima. Devojka po imenu Agura trudila se da olakša Prometejevu sudbinu i tajno ga je pojila vodom. Videvši to, Zevs ju je pretvorio u uzburkanu reku koja protiče u podnožju Orlovih stena. U ovoj legendi se starogrčki mit prepliće sa predanjem Adigejaca (kako sebe nazivaju Čerkezi). Simbol te veze je kamena statua Prometeja na vrhu Orlovih stena, gde planinski orlovi i danas svijaju gnezda.

Olimpijsko arheološko blago

 
 
Fotografija: RIA „Novosti“

U planinskom delu Sočija, u naselju Krasna Poljana, pri izgradnji olimpijskih objekata otkriveno je novo arheološko nalazište.Iz Moskve je stiglo čak sto arheologa koji su počeli obimna iskopavanja. Tokom izgradnje skijaških staza i hotela, na dubini od nekoliko desetina metara pronađeni su temelji drevnih hramova i oko 4000 artefakata: grnčarija, oružje, srebrni nakit i novac. Nakon procene vrednosti ovi arheološki predmeti su izloženi kao muzejski eksponati i posetioci ih mogu videti u Muzeju istorije Sočija i u Istorijskom muzeju u Krasnoj Poljani.

Volkonski dolmen - mistična moć kamena 

 
Fotografija: Lori/Legion Media

Najmističnija znamenitost Sočija je Volkonski dolmen (drevni megalit) poznat po svojoj snažnoj i mističnoj energiji: ovde kazaljke sata idu u obrnutom smeru, menja se hemijska struktura vode, ne rade uređaji za merenje, a čovek se oslobađa osećanja uznemirenosti i zlovolje. Volkonski dolmen se nalazi usred šume sa neobičnim drvećem i načinjen je od komada stene, a ne od kamenih ploča kao većina sličnih spomenika. Mnogi posećuju ovo mesto da bi popravili zdravlje i prikupili energiju drevnog megalita. Posetioci koji čvrsto veruju u mističnu moć Volkonskog dolmena ostaju unutar građevine i po nekoliko dana u nadi da će se izlečiti od teških bolesti.

Duh neveste sa Ahuna 

 
Fotografija: Lori/Legion Media

Svi stanovnici Sočija su čuli priču o nastradaloj nevesti koja se pojavljuje kao priviđenje, a neki tvrde da su je videli. Veruje se da ona skoro 15 godina obitava na planini Ahun. Na internetu se mogu pronaći amaterski video snimci i fotografije na kojima se nazire providna silueta devojke. Kažu da su vozači koji su se ovde zaustavljali iz radoznalosti nestajali bez traga zajedno sa automobilom. Duh neveste na Ahunu je počeo da se pojavljuje posle saobraćajne nesreće koja se dogodila 2001. godine. Mladoženja je preživeo, a njegova mlada nevesta je poginula. Planina Ahun je odavno jedno od omiljenih mesta za organizaciju svadbi. Mladenci se penju na vrh Ahuna želeći da snime što bolje fotografije sa Kavkazkim planinama i morem u pozadini.

Tajne starog parka 

 
Fotografija: TASS

Park „Dendrarij” u Sočiju, obrastao lijanama i mahovinom, postoji više od sto godina. Žitelji Sočija veruju da park krije mnoge tajne i mistične priče, a brojnim skulpturama pripisuju magičnu moć. Najmističnija znamenitost je bareljef „Lavlja čeljust”, načinjen po uzoru na poznati reljef „Usta istine” u Rimu. Za ovaj bareljef je vezana strašna priča: jednom se lavlja čeljust sklopila i otkinula šaku nevernoj ženi. Od tada žene koje žele da dokažu svoju vernost dolaze u „Dendrarij” da na ovom mističnom mestu provere istinitost legende.

Veronika Černa,
Ruska reč 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.