MOK oduzeo još tri medalje zbog dopinga

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Apr.2017, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOK oduzeo još tri medalje zbog dopinga

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je danas tri medalje sa letnjih igara 2008. i 2012, pošto su nova testiranja utvrdila da su takmičari bili dopingovani.

Uzbekistanski rvač Artur Tajmazov, osvajač zlata 2008, i ukrajinski rvač Vasil Fedorišin, koji je tada osvojio srebro, bili su dopingovani kada su osvajali odličja, zbog čega im je danas naloženo da ih vrate.

Treća medalja oduzeta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je ruskoj dizačici tegova Svetlani Carukajevoj, koja je osvojila srebro 2012. godine. Njoj je takođe naređeno da vrati medalju.

MOK čuva doping uzorke 10 godine, a onda ih ispituje kad nauka napreduje. Do sada je analizirano više od 1.000 uzoraka iz Pekinga i Londona.

MOK je izrekao ; ukupno 65 sankcija protiv Olimpijaca sa Igara u Pekingu nakon novog testiranja. Od toga je pet bilo 2009, a ostatak posle nove analize prošle godine. Od tih 65 mera, 40 je bilo vezano za medalje, odnosno njihovo oduzimanje ili novo dodeljivanje,

Za Igre u Londonu izrečeno je 45 mera, odnosno 20 vezanih za medalje.

Najnovija tri slučaja odnose se na turinabol, steroid koji je najpoznatiji jer je bio korišćen u doping programu Istočne Nemačke tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Tajmazov je bio pozitivan i na stanozolol, koji je koristio Kanađanin Ben Džonson na Olimpijskim igrama 1988.

Tajmazov je zlato u Pekingu osvojio u rvanju slobodnim stilom, u kategoriji od 96 do 120 kilograma.

Fedorišin je srebro osvojio takođe u slobodnom stilu, u kategoriji od 55 do 60 kilograma. Carukajeva je u Londonu bila druga u ženskoj kategoriji do 63 kilograma.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

MOK oduzeo još tri medalje zbog dopinga

Izvor: B92, 06.Apr.2017, 00:03

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je tri medalje sa letnjih igara 2008. i 2012, pošto su nova testiranja utvrdila da su takmičari bili dopingovani. Uzbekistanski rvač Artur Tajmazov, osvajač zlata 2008, i ukrajinski rvač Vasil Fedorišin, koji je tada osvojio srebro, bili su dopingovani...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.