Izvor: RTS, 14.Feb.2022, 17:51

Ko je bio Stojan Stojić, prvi olimpijac iz grada na Ibru

Za vreme održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu Kraljevčani se sa ponosom sećaju svog prvog olimpijca – bicikliste Stojana Stojića koji je na Igre u Berlinu 1936. godine krenuo biciklom. Iz Berlina se vratio ovenčan slavom, sa plaketom i priznanjima Međunarodnog olimpijskog komiteta i olimpijskom zastavom koja se i danas čuva u Narodnom muzeju u Kraljevu.
Stojan Stojić nije bio zapravo u reprezentaciji Kraljevine Jugoslavije. Ali to ga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije sprečavalo da se odveze biciklom u Berlin kako bi se sam prijavio da učestvuje na Olimpijskim igrama. Na put je krenuo sa takođe pasioniranim biciklistom i avanturistom Daletom Nišovićem. Krenuli su zapravo iz Grčke, iz Zevsovog hrama u Olimpiji.
"Odlučio je da krene iz Olimpije, preko Srbije, Beča, Budimpešte, Praga, sve do Berlina na olimpijadu što je bilo, da tako kažem medijski propraćeno i u samoj Nemačkoj. Štampane su razglednice sa njihovim likovima i podacima", navodi Mirjana Savić, istoričarka Narodnog muzeja u Kraljevu.

Od prodaje razglednica u Nemačkoj su finansirali povratak u Kraljevo gde im je priređen veličanstveni doček. Iz Berlina su doneli knjigu koju su potpisali Hitler i druge fašističke vođe i olimpijsku zastavu. Prvu u Kraljevu. Čuva se u muzeju među predmetima koji su pripadali streljanim Kraljevčanima 1941. godine.
"Nije pomagalo to što je on pokazao tu knjigu gde su bili potpisi Hitlera, Gebelsa, Geringa, Dime. Jednostavno, odveden je i streljan u Lageru 20. oktobra 1941. godine", kaže Mirjana Savić.
Stojan je još za života bio sportska legenda. Kao jedan od osnivača biciklističkog kluba Lasta, zaslužan je za razvoj ovog sporta u Kraljevu. Kraljevački biciklizam su proslavili i Radoš Čubrić koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. potom i njegovi sinovi, takođe olimpijci, Rajko i Radiša.
"Taj put koji je on krenuo biciklom odavde iz Kraljeva do Berlina da bi bio nezvanični učesnik Olimpijskih igara u Berlinu je nešto herojski i verujem da je bio motivacija mnogim generacijama", ističe Radiša Čubrić, iz BK Metalac iz Kraljeva.
Stojan i svi potonji olimpijci su uzor novim generacijama kraljevačkih biciklista koje predvode Jelena Erić i Dušan Rajović. A sve je počelo tridesetih godina prošlog veka kada je velosiped ušao u gotovo svaki dom u Kraljevu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.