Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2016, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kemal Mešić, bh. bacač kugle, napada olimpijsku normu

Zbog tog jednog centimetra ne mogu mirno da spavam, kaže Kemal Mešić, bh. bacač kugle, koji se sprema da izvadi vizu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru ovog ljeta.

Zahvaljujući atletici BiH će i ovaj put sigurno imati takmičare na Ljetnim OI. Tako je još od 1992. godine i OI u Barseloni, a zasad su vizu za Brazil osigurali Amel Tuka (800 >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << m), Hamza Alić (bacanje kugle) i Lusija Kimani (maraton), koji su prošle godine ostvarili norme za najznačajnije svjetsko takmičenje. Najbliži da im se pridruži u ovom trenutku je Mešić. Ovog 31-godišnjeg bacača kugle dijeli svega jedan centimetar od olimpijske norme, koja iznosi 20,50 metara. On je prošle godine imao hitac od 20,49.

"Nadam se najboljem i vjerujem da ću uskoro baciti kuglu na daljinu 20,50. Već sam ranije to činio", kaže Mešić.

On se već neko vrijeme priprema u SAD. Povreda ga je spriječila da učestvuje na SP u Pekingu, ali, kako kaže, ona je sada prošlost.

"Najbitnije je da se sada osjećam dobro. Imao sam tu nezgodnu povredu lista zbog koje sam propustio Peking. Da nisam imao taj peh, već odavno bih vizirao kartu za OI. Pripreme su u punom jeku, prije svih za dvoransko Svjetsko prvenstvo u Portlandu (SAD), gdje ću pokušati ostvariti željeni rezultat koji garantuje put u Brazil. Sve sam podredio tome i nadam se da će se trud na kraju isplatiti", ističe Mešić, čiji lični rekord iznosi 20,71 metar. On je na OI u Londonu 2012. ostvario hitac od 19,60 metara, što nije bilo dovoljno za plasman u finalnu seriju, ali je i njim ostvario najbolji rezultat od bh. takmičara, zauzevši 24. mjesto.

U lov na olimpijsku normu je već odavno krenuo još jedan bacač kugle - Mesud Pezer. Na posljednja tri takmičenja mladi bh. atletičar je čak tri puta popravljao lični rekord. Na dvoranskom mitingu u Stokholmu, koji je održan u srijedu, prvi put je bacio kuglu preko 20 metara. Pezer je hicem 20,01 metar zauzeo četvrto mjesto, te ga sada 49 centimentara dijeli od olimpijske norme.

"Sigurno je da vrijedim više od rezultata u Švedskoj. Vjerujem kako ću u narednom periodu baciti kuglu dovoljno daleko za olimpijsku normu", rekao je Pezer nakon što je oborio lični rekord.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.