Kako je trener basketaša sa Limana postao selektor kineskih reprezentacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 19:42

Kako je trener basketaša sa Limana postao selektor kineskih reprezentacija

Basket "3 na 3" prvi put ove godine dobija svoje mesto na olimpijskim igrama u Tokiju. U susret Olimpijadi, kineski stručnjaci su nekoliko godina u nazad "vrebali" dobre trenere, kako bi njihove selekcije dobile to počasno mesto. Iako mnogi ljudi iz Srbije rade u Kini i uglavnom u školicama sporta kao treneri, Milan Isakov iz Novog Sada trenutno je jedini stranac, koji radi u sklopu Košarkaškog savezaKkine, a doveo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je dve kineske selekcije do olimpijade.

U basketu "3 na 3", sportu koji je u razvoju, Milan, zajedno sa ekipom Liman, već godinama postiže velike uspehe. Tu čaroliju na terenu prepoznali su iz Košarkaškog saveza u Kini i 2018. godine ga pozivaju da trenira kineske selekcije sa idejom da zaigraju na Olimpijskim igrama i ostvare što bolji rezultat.

"Ako bi čovek mogao da zamišlja neki profesionalni izazov, verovatno bi to bilo da kineska ekipa u nekom sportu gde se ubacuju lopte u koš bude što bolja, tako da, da to mi je bio pre svega profesionalni izazov da vidim šta možemo da uradimo da oni igraju što konkurentnije", priča Isakov.

Kada je počeo saradnju u Kini, na Azijskom prvenstvu 2019., sa muškom ekipom osvojio je bronzanu medalju i zabeležio istorijski uspeh. Objašnjava nam da oni nikada nisu imali plasman dalje od četvrt finala, dok je sa ženskom selekcijom, ostvaren vanserijski uspeh.

"Moram da priznam da smo imali i malo sportske sreće, osvojili smo titulu svetskog prvaka , što je za njih bio...Mislim da oni i dalje ne veruju da se to stvarno desilo, da tamo negde na nekom peharu piše da je Kina osvojila svetsko prvenstvo", kaže i dodaje u šali "onda po povratku su mi uručili neku titulu koju ja ne znam da pročitam, ali objasnili su mi, objasnio mi je prevodilac da je to kao počasni građanin Šangaja. Eto, to je više onako zanimljivost jedna. Možda ne piše to, možda mi je on to samo rekao da piše",

Ekipa Liman i dalje niže svoje uspehe zajedno sa njim. Vešto stiže da isprati svoje ekipe na oba kontinenta.

"Sve ima svoje draži ali momci iz ekipe Liman su mi, mi smo bukvalno jedna porodica i mislim da ćemo ostati do kraja života tako, a da budem iskren saradnja sa njima je to što je mene i odvelo u Kinu, tako da će mi oni biti uvek bliži srcu"

Ukoliko bude postojalo interesovanje i ponuda da radi u Srbiji i niže pobedničke rezultate, rado bi došao. Sport je njegova strast i dodaje, voleo bi da nađe ravnotežu između previše rada i nerada.

"Sebe za nekih 5 godina vidim negde u nekoj prirodi sa nogama podignutim u vis, i da se bavim biljčicama i ako mogu da budem neki savetnik ili tako nešto u sportu to bi bilo idealno", zakljkučuje.

Do tada, ostaje nam da navijamo za dobre rezultate i poželimo mu puno uspeha na Olimpijskim igrama.


Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.