Istorija Mundobasketa: Od Sabonisa do Sabonisa

Izvor: 011vodič.com, 02.Sep.2019, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorija Mundobasketa: Od Sabonisa do Sabonisa

(Od specijalnog izveštača Maxbetsporta sa Mundobasketa u Kini Vladimira Stankovića)
Istorija Mundobasketa pamti mnogo braće u nacionalnim timovima, ovde ih takođe ima u svakoj grupi, ali nije baš uobičajeno da sin nasleđuje oca na Svetskim prvenstvima. Do ovog skupa u Kini jedini takav slučaj (što ne znači da ih nema više) za koji znam su Australijanci Lindzi i Endrju Gejz. Tata Lindzi je igrao u Ljubljani 1970. a Endrju je branio boje Australije na 4 mundijala i 5 olimpijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << igara. Njih dvojica ulaze u basket istoriju po još jednom osnovu: 1984. tata je bio selektor na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu a sin igrač.
Kladionica MaxBet vam je pripremila novo iznenađenje. Pokrećemo novu mobilnu aplikaciju, koja je već dostupna za Android. Uskoro će moći da se skine i za IOS. Više informacija možete pronaći na sajtu naše kladionice, kao i na Jutjub kanalu.
Priču o košarkaškim dinastijama nastavlalju Litvanci Arvidas i Domantas Sabonis. O “Sabasu” senioru se manje-više sve zna. Sjajna karijera u Žalgirisu, Forumu Valjadolid, Real Madridu, Portlandu i za kraj opet u matičnom Žalgirisu gde je i sa 40 godina bio najbolji. Na Mundijalu je debitovao sa 17 godina, 1982. u Kolumbiji. Nosio je broj 7 i bio je u senci Tkačenka, Belostenjija  i Miškina, ali je stigao da 21. avgusta Kolumbiji ubaci 28 poena, uhvatio 13 lopti i imao tri asistencije za samo 20 minuta. Ukupno je na šampionatu dao 48. Nosio je dres sa brojem 7. Vratio se kući sa titulom prvaka sveta, SSSR je bio bolji u finalu od SAD za poen – 95:94.
Kvota u kladionici MaxBet na pobedu Srbije protiv Filipina sa više od 38.5 poena razlike je 1.85. Meč se igra u ponedeljak od 13.30.
Jedan od trojice Arvidasovih sinova, Domantas, krenuo je očevim stopama. Počeo je da igra za Unikahu  jer je porodica živela na španskoj Sunčanoj obali. Debitovao je u prvom timu sa 16 godina, 2012, a godinu dana kasnije zaigrao je i u ACB. Odbio je 630.000 evra Unikahe za ugovor i otišao na Univerzitet Gonzaga gde je u drugoj sezoni imao prosek od 17,6 poena. Sledeća stanica bla je NBA, prvo Oklahoma Siti (5,9 poena) a onda Indiana gde je u prve dve sezone potpisao 11,6 i 14,1 poena.
Uvek je igrao za Litvaniju, prva za mlađe kategorije a 2015. je bio vicešampion Evrope na seniorskom EP. Sada je debitovao na Svetskom prvenstvu, u meču Litvanija – Senegal (101-47) dao je 13 poena, imao 7 skokova i 3 asistencije. Domantas nosi broj 11, onaj isti koji je najvećim delom karijere nosio njegov slavni otac, danas predsednik Košarkaške federacije Litvanije.
To bi kod nas rekli, od oca je ostanulo sinu…

The post Istorija Mundobasketa: Od Sabonisa do Sabonisa appeared first on Magazin o pop kulturi i zvezdama.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.