Godina strategije za budućnost

Izvor: RTS, 01.Jan.2020, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina strategije za budućnost

Minulih 12 meseci ostaće upamćeni po tome što srpski vaterpolisti nisu bili najuspešniji tim. Cilj je bio nešto drugo. Proteklu godinu iskoristili su da se plasiraju na Olimpijske igre i da počnu stvaranje tima za narednih nekoliko godina.
Selektor Dejan Savić, video je završni turnir Svetske lige u Beogradu, kao veliku priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se obezbedi plasman na Olimpijske igre.

Najtrofejnija reprezentacija tog takmičenja je kao domaćin u grupi savladala Hrvatsku, Australiju i Kazahstan. U četvrtfinalu, Srbija je deklasirala Kanadu. U polufinalu je bila bolja od Australije, i pred našim timom u finalu ponovo je stajala Hrvatska. U nezaboravnom meču, po neveremnu, koje je više ličilo na udar cunamija, nego na pljusak, publika je ostala na tribinama, a naš brod nije potonuo.
Pobedili smo Hrvatsku u finišu utakmice sa 12:11. Ulaznica za Tokijo je kupljena, osvojeno je dvanaesto zlato Svetske lige, i bio je to znak, da se tokom leta počne sa realizacijom plana za budućnost.  
Svetsko prvenstvoGeneraciji koja je bila na vrhuncu na Olimpijskim igrama u Riju, a zatim u nešto izmenjenom sastavu nastavila seriju vrhunskih rezultata, bio je potreban predah.
Igrači - Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško Pijetlović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, i golmani - Branislav Mitrović i Gojko Pijetlović, o odmoru posle klupske sezone nisu razmišljali. I tako 15 godina. U dogovoru sa selektorom leta 2019. dobili su priliku da napune baterije, a na njihova mesta uskočili su igrači koje Dejan Savić vidi u reprezentaciji od 2021. godine. 
Sa dva mlada golmana (Rističević i Dobožanov) i pet novih igrača u polju (S.Rašović, Lazić, Stojanović, Dedović, Drašović), Srbija je otputovala na Svetsko prvenstvo u Južnu Koreju. Na startu u grupi, zabeležen je remi sa Crnom Gorom, zatim pobeda nad Južnom Korejom, i na kraju važan psihološki trujumf nad Grčkom. U četvrtfinalu, u duelu sa vicešampionom Evrope, kasnije i sveta, podmlađeni srpski tim, pokazao je najviše oscilacija, a brojne greške koštale su nas plasmana u četvrtfinale.
U borbi za peto mesto Srbija je pobedila Nemačku i Australiju. Kada se podvuče crta, samo jedan poraz, ostavio ne olimpijske i evropske šampione izvan borbe za medalje.
Svet je dobio novog svetakog prvaka. Italija se nakon osam godina vratila na tron. Španci su bili drugi, Hrvati treći, a Mađari červrti.  
Selektor Dejan Savić, nastavio je i posle Svetskog prvenstva da uigrava malađe snage. Da tu ima potencijala, videlo se na kraju godine, kada je ponovo podmlađeni tim, u grupi Svetske lige, savladao Hrvatsku. 
Eveopsko prvenstvo 2020. godine
Za desetak dana, Srbiji predstoji učešće na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Biće to stanica na putu do Tokija. Ipak, stvaraju se i novi izazovi. Naš tim ima šansu da peti put uzastopno osvoji evropsko zlato. Bio bi to neviđen rekord u novoj vaterpolo eri. Savić računa na najjači sastav, i nema dileme da nam predstoji burno takmičenje. Samo tri evropske reprezentacije obezbedile su plasman na Olimpijske igre.
Pritisak na Evropskom šampionatu biće žestok. Srbija učešće u takmičenju po grupama počinje susretom sa Rusijom, 14. januara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Uspešna godina „delfina“, osvojena Svetska liga i plasman na OI

Izvor: RTS, 02.Jan.2020, 08:23

Vaterpolisti Srbije su prethodne godine osvojili Svetsku ligu i tako se plasirali na Olimpijske igre, što je ujedno i bio glavni cilj selektora Dejana Savića. U drugi plan stavljeno je Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji i Evropa kup. Oba takmičenja poslužila su za podmlađivanje selekcije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.