Džebet na listi 120 dopingovanih atletičara

Izvor: N1 televizija, 20.Jul.2018, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džebet na listi 120 dopingovanih atletičara

Olimpijska šampionka i svetska rekordera na 3.000 metara stiplčez Rut Džebet jedna je od preko 100 atletičara koji se suočavaju sa disciplinskim postupcima zbog navodnih prekršaja antidoping pravila.

Jedinica za atletski integritet je objavila detalje 120 slučajeva s ciljem da zaštiti integritet i reputaciju sporta i da bi povećala transparentnost. Od toga 85 slučajeva obuhvata osvajače medalja na >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvima. Skoro polovinu čine Rusi - 47,5 odsto.

Još u martu, "Gardijan" je objavio da je Džebetova bila pozitivna na EPO. 21-godišnja atletičarka, koja je rođena u Keniji, ali se takmiči pod zastavom Bahreina, trijumfovala je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, a iste sezone je za šest sekundi nadmašila prethodni svetski rekord na mitingu Dijamantske lige u Parizu.

"Transparentnost i integritet idu ruku pod ruku", rekao je Dejvid Haumen, predsedavajući Jedinice, "Jedinica veruje da su mere transparentnosti koje smo otkrili pokazatelj najbolje prakse u sportu i pomoći će većoj veri javnosti u integritet atletike i rad Jedinice".

Više od 100 od 120 slučajeva uključuju elitne atletičare, uz 13 drugih, uz četvoro zvaničnika. Dva nemaju nikakve veze sa antidoping prekršajima. Jedinica je objavila detalje 109 slučajeva, a 11 se tiču suspenzija koje su već odrađene.

Pored Džebetove, na listi je Kenijka Viola Džepčumba, koja se trenutno bori protiv četvorogodišnje suspenzije jer je bila pozitivna na EPO. 27-godišnja atletičarka je treća najbrža svih vremena u polumaratonu. Njen sunarodnik Asbel Kiprop, trostruki svetski šampiona, takođe se nalazi na spisku.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.