Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drugi krug ili debakl

Evropsko prvenstvo rukometaša u Danskoj: Srbija protiv Francuske (20.15 č, RTS). – Strepnja od ishoda duela Poljske i Rusije (18 č). – Matić: Očekujem da najvažniji igrači izvuku pobedu

Dan odluke u borbi za drugi krug na Evropskom šampionatu u Danskoj, srpsku reprezentaciju može da pošalje i na put ka polufinalu, ali i da je eliminiše, na najnižu poziciju u istoriji učešća našeg rukometa na velikim takmičenjima (ovo je 31. pojavljivanje). Posle viđenog u prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dva kola, pobeda nad Francuskom u Arhusu (20.15 č, RTS) bila bi veliko iznenađenje, imajući u vidu i da je olimpijskim šampionima neophodan trijumf da bi u sledeću fazu preneli maksimalna četiri boda.

Otuda je realnije da sudbina važećih evropskih šampiona bude odlučivana u duelu Poljske i Rusije (18 č), koji mogu da odigraju tako da i jedni i drugi prođu dalje, ako potom Srbija izgubi. U situaciju da mora da juri bod protiv „trikolora” naš tim će doći ako Poljska slavi sa manje od tri gola razlike, ili sa tri uz dovoljan broj pogodaka. Poljacima pri tom ne odgovara da budu ubedljiviji, jer bi im zbog prenošenja bodova bilo u interesu da se uz njih plasiraju Rusi, a ne naši igrači...

– Odluka je u našim rukama. Igraćemo na sve ili ništa protiv Francuza. Na muci se poznaju junaci. Pukovnici ili pokojnici: nadam se da ćemo biti ovo prvo – rekao je, posle neprospavane noći, selektor Srbije Vladan Matić.

Za utakmicu sa Rusijom je izjavio da bi bila sasvim drugačija da su pogađani ziceri i bolje odigrano sa igračem više.

– Ne igramo onako kako bih želeo. Mada, nije bilo ni vremena da se sve postavi kako bi trebalo. Nedostaje koncentracija kod šuta, stegnuti smo, umesto da opustimo ruku. Previše šutiramo poluvisoko i dole. Nemamo svežinu, ali nadam se da ćemo raskrstiti neke stvari. Možda grešim, ali neke momke ću čekati do poslednjeg trenutka.

Imena nije pominjao:

– Očekujem da najvažniji igrači, koji su na papiru najbolji i u klubovima najplaćeniji, izvuku pobedu. Igraju u velikim timovima, navikli su na značajne utakmice, pobede i poraze. Ne sumnjam da mogu da se oporave.

Poslednjih godina nisu se ukrštali putevi srpskih i francuskih rukometaša, koji su u Dansku došli kao favorit iz senke zbog problema sa povredama. Sa Poljacima su se namučili, ali i pokazali da imaju kvalitetne alternative za one koji nisu u timu.

– Francuska je malo promenila ekipu, ali je i dalje vrhunska. Ipak, verujem da ćemo uraditi malo više od Poljaka – zaključio je Matić.

Petar Nenadić je u finišu meča sa Rusima isključenjem odmogao ekipi, ali kako kaže, „svake godine sami zakomplikujemo”.

– Ne može da nam se zameri da ne dajemo od sebe 100 odsto. Protiv Francuske idemo da „poginemo”. Nadam se da će „proraditi” i inat. Moramo bolje i fizički i taktički.

Rajko Prodanović konstatuje da je situacija teška:

– Neki od nas su probdeli noć. Nije nam išlo. Prve dve utakmice smo igrali od sjaja do očaja, ali sada moramo da damo „200 odsto”, protiv Francuske koja je uz Dansku najjača. Ne smemo da primamo lake golove. Pobeda bi mogla da znači polufinale.

Rukometašima Srbije se u Arhusu pridružio Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu za omladinu i sport:

– Imam osećaj da ćemo igrati u narednoj fazi – poruka je nekadašnjeg rukometnog reprezentativca.

----------------------------------------------

Karabatić: Srbija je opasna

Vodeći as francuske reprezentacije Nikola Karabatić je sa puno komplimenata govorio o igračima Srbije:

– Utakmica je važna za obe ekipe, naš veliki cilj je da prenesemo četiri boda u drugi krug. Očekujem težak meč, jer Srbija je jaka ekipa. Ima dobre golmane i odbranu, kao i pojedince koji mogu da odluče meč, Marka Vujina, Momira Ilića i Petra Nenadića. Opasna je i jer na svakoj poziciji ima odlične igrače.

----------------------------------------------

GRUPA C (Arhus)

Drugo kolo

Rusija – Srbija        27:25

Poljska – Francuska 27:28

Treće kolo (danas)

Poljska – Rusija       18

Srbija – Francuska 20.15

Tabela

Francuska

2

2

0

0

63:55

4

Srbija

2

1

0

1

45:46

2

Rusija

2

1

0

1

55:60

2

Poljska

2

0

0

2

46:48

0

GRUPA D (Kopenhagen)

Drugo kolo

Crna Gora – Hrvatska         22:27

Belorusija – Švedska           22:30

Treće kolo (danas)

Hrvatska – Švedska            18

Belorusija – Crna Gora        20.15

Tabela

Hrvatska

2

2

0

0

60:44

4

Švedska

2

2

0

0

58:43

4

Crna Gora

2

0

0

2

43:55

0

Belorusija

2

0

0

2

44:63

0

Napomena: po tri tima plasiraće se u dve nove grupe (prenose se bodovi iz međusobnih duela) iz kojih će po dva u polufinale.

G. K.

objavljeno: 17.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.