Caka za đaka

Izvor: B92, 30.Avg.2022, 15:23

"Caka za đaka"

Autorka romana "Plurini musketari" i "Olimpijski san" Silvija Otašević pokrenula je povodom početka školske godine sajt.

Reč je o stranici "Caka za đaka" - "Kreativnu prečicu za očajne male pisce", koja će im uz jednostavan interaktivni metod pomoći da zavole pisanje, kako im sastavi i domaći zadaci iz srpskog ne bi predstavljali problem.

Sajt, koji je đacima dostupan besplatno, kreiran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kako navodi, kao "prva pomoć" kada zataji primena opštih pravila kao što su uvod, razrada i zaključak.

"Tada 'Caka za đaka' u četiri jednostavna poteza spasava očajne male pisce i pokazuje im kako da sami, korak po korak, povezujući izabrane reči stignu do cilja i napišu sastav i pre nego što dignu ruke i kažu 'ja ovo ne mogu'", navela je Otašević za Tanjug.

Taj model ih vodi do cilja kroz reči i priče o svakodnevnim porodičnim zavrzlamama u kojim svako može da se prepozna, a koje je obogatila asocijacijama na najveće pomorce, prvu ženu koja je preletela Atlantik i druge velike podvige koji deci pokazuju da je sve moguće ako se želi.

"Caka za đaka" nastala je zbog činjenice da velikom broju dece, ali i onih starijih, kreativnost blokira prazan list, a ne zadata tema. 'Kreativna prečica' najmlađe na zanimljiv i jednostavan način, uz igru i evociranje onoga što najviše vole uvodi u svet mašte i asocijacija i uči ih kako brzo i lako da ispune papir i vide progres koji će im "uliti samopuzdanje i dati krila", navela je Otašević.

" 'Kreativnu prečicu' ilustruju tri interaktivno postavljene priče koje kroz pažljivo razvijanje radnje, najmlađima dokazuju jednostavnost primene metoda, a devet alternativnih završetaka donose rešenja koja će okuraziti buduće male pisce i probuditi njihovu radoznalost", rekla je ona.

Otašević je dodala i da nikada nije želela da njen rad stiže samo do dece koja vole da čitaju, već joj je uvek bio izazov da dopre do onih koji imaju otpor i da im pomogne da u sebi otkriju iskru ljubavi prema pisanoj reči, da je rasplamsaju, jer ko voli i zna da piše radoznao je i prema pisanju i znanju drugih. Dodaje da se i sama služi sličnim metodom kada piše, ali da je jedina razlika što ne koristi skupove reči, kao što njen za deci prilagođen metod pokazuje, već skupove rečenica.

"Plurkini Musketari" i "Olimpijski san" osvojili su dva Dositejeva pera, - dve prve nagrade o kojima odlučuje "najveći i najiskreniji žiri" sastavljen od nekoliko stotina đaka beogradskih osnonvnih škola. "Olimpijski san", objavljen uz podršku Olimpijskog komiteta i brojnih sportista čiji su rezultati zadivili svet, dobio je i nagradu Rastko Petrović prvu za dečju književnost ustanovljenu povodom sedam decenija postojanja Matice iseljenika.

Dobitnica je i Zlatne značke koju dodeljuju KPZ zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, za doprinos širenju kulture, pokretanje i ostvarivanje akcija iz oblasti kulture ...

Otašević dodaje da joj je u kreiranju "Cake za đake" pomogla njena sestra, član Mense, uduženja koje okuplja natprosečno inteligentne ljude, sa koeficijentom inteligencije višim od 148.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.