Bajden: Hvala, moja unuka sada misli da sam ja bitan

Izvor: B92, 16.Avg.2016, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden: Hvala, moja unuka sada misli da sam ja bitan

Beograd -- Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je za celu Evropu bitno da region bude ujedinjen i miran, i da je Srbija kamen temeljac regiona.

Takođe, Bajden je izrazio saučešće svima koji su izgubili voljene u NATO bombardovanju.

"SAD i Srbija, naravno, ne slažu se oko svakog pitanja, ima mnogih ožiljaka i rana koje su žive iz devedesetih godina, ali ja se nadam da ćemo preduzeti korake i da će to uciniti druge nove generacije, te da će ceo region >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti obeležen ekonomskim rastom",rekao je on.

Bajden je rekao da se vojske SAD i Srbije zajedno bore protiv Islamske države i da učestvuju u globalnim mirovnim operacijama, kao i da je razgovarao o sporazumu o ekstradiciji koji će omogućiti bolju policijsku saradnju dve zemlje.

"Rekao sam dok smo se vozili kako smo dobili divnu dobrodošlicu. Stajali smo na platformi kada sam rekao da će vaši vaterpolisti stajati na istoj takvoj kao mi“, rekao je Bajden komentarišući dešavanja na Olimpijskim igrama.

"Gospodine premijeru, prošli ste ogroman put da biste svoju zemlju napravili pobednikom na mnogo polja. Da vam se zahvalim za dobrodišlicu na aerodromu. Učinili ste mojoj unuci da veruje da sam ja jako važna ličnost. Moja poseta je kratka, ali mislim da smo mnogo postigli. Znamo se dugo, Obama i ja poštujemo liderstvo u važnim situacijama, posebno u odnosima sa Hrvatskom“, dodao je Bajden.

Bajden navodi da je u Srbiju poslednji put došao 2009. godine, samo nekoliko meseci od kako je Obama postao predsednik, a time su, kako kaže, želeli da pokažu značaj regiona.

Potpredsednik SAD je rekao da SAD podržavaju evropski put Srbije zato što je to u interesu Sjedinjenih Država.

"U interesu SAD je da Srbi napreduju i ja to stvarno verujem", rekao je Bajden na konferenciji za novinare s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Kako kaže, protekle tri decenije je gledao sve susede Srbije „Hrvatsku, Kosovo i druge u okruženju“: „Za celu Evropu je bitno da ceo region bude ujedinjen i miran. Srbija je ključan kamen temeljac za ceo region“, rekao je Bajden.

Nakon toga Bajden je ispričao kako se u Splitu susreo sa Titom u Splitu, da je tu bio i jedan američki diplomata i kako su Tito i on vikali jedan na drugog jer su bili stari i nagluvi.

„To je bila moja prva poseta, bio sam posle mnogo puta. Iz prve ruke sam bio svedok prvog napretka u relativno kratkom periodu. Bio sam 2009. godine i SAD su posvećene narodu Srbije“, rekao je Bajden.

Kako kaže, sa premijerom Vučićem je razgovarao pre svega o razgovorima „Kosova i Srbije“, a ističe da „mnogo toga treba prevazići iz istorije“. Osim toga, Bajden je pohvalio premijera Vučića zbog posete Srebrenici, potpisivanja deklaracije sa Hrvatskom i otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU.

Premijer Vučić je izjavio da su on i Bajden razgovarali o odnosima Srba i Albanaca, kao i da će Srbija uskoro ugostiti albanskog premijera Edija Ramu, kao i Albance sa Kosova i Metohije. Takođe, Vučić je naveo da su odnosi Srbije i SAD u uzlaznoj putanji.

Želimo našu zemlju da razvijamo, ali naravno čuvajući naše nacionalne i državne interese“, rekao je Vučić.

Kako kaže, sa Bajdenom je razgovarao i o svemu što se dešavalo u prošlosti, o odnosima u kojima su mnogi činili brojne greške.

„Za nas kao vladu i mene lično nikada nije bio problem da preuzmemo odgovornost za greške naših sunarodnika. Drugi treba isto da urade, stradalo je mnogo Srba, mnogo Albanaca. Treba da se dogovaramo, a ne da se gledamo preko nišana“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, podrška SAD očuvanju stabilnosti u regionu je od izuzetnog značaja.

Bajdena smatram za prijatelja naše zemlje, govore mi stalno da ne budem namrgođen, ali nisam takav zbog ekonomske i političke situacije u zemlji. Gledajući brojeve neko bi rekao da mi kao predsedniku vlade nikada lakše nije bilo, ali zabrinut sam zbog moguće destabilizacije u regionu. Do sukoba se dođe lako, jedna iskra i svi smo ušli u haos. Hvala Bajdenu na njegovoj podršci tome, sigurni smo da SAD žele stabilan i miran zapadni Balkan, a Srbija će učiniti sve da tome doprinese“, istakao je premijer.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BAJDEN U SRBIJI: Izražavam saučešće svima koji su izgubili voljene u NATO intervenciji

Izvor: Kurir, 16.Avg.2016

..."Izražavam saučešće svima koji su izgubili voljene u NATO intervenciji", rekao je Bajden..Bajden je u zajedničkom obraćanju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je ujedinjen i miran region Zapadnog Balkana izuzetno bitan za celu Evropu, a u tom smislu je govorio o značaju Srbije...

Nastavak na Kurir...

Nikolić Bajdenu: Srbiju i SAD vezuju ratovi, Tesla i Pupin

Izvor: B92, 16.Avg.2016

Beograd -- Bilateralni odnosi dve zemlje izvanredno se razvijaju i mi delimo zajedničke vrednosti, rekao je predsednik Tomislav Nikolić Džozefu Bajdenu...Bajden je naveo da SAD imaju čvrst interes da Srbija postigne politički i ekonomski uspeh...Predsednik Nikolić je na sastanku sa Bajdenom rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.