Amerikanci ne idu na Igre u Riju?

Izvor: B92, 08.Feb.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci ne idu na Igre u Riju?

Olimpijski komites Sjedinjenih Država poručio je svojim sportistima da razmisle o neodlasku na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Razlog za takvu poruku vladajućeg tela američkog sporta je zabrinutost za zdravlje sportista zbog virusa zika koji se pojavio u Južnoj Americi krajem prošle godine, a potom nastavio da se eksplozivno širi.

Zvaničnici Olimpijskog komiteta su predstavnicima svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << federacija preporuku uputili putem konferencijskog poziva krajem januara, potvrdile su dve osobe koje su učestvovale u svemu.

Federacijama je poručeno da niko ne bi trebalo da putuje u Brazil u slučaju da se ne oseća bezbedno”, rekao je Donald Entoni, prvi čovek američkog mačevanja.

Brifing Olimpijskog komiteta Sjedinjenih Država je poslednji znak da organizatori Olimpijskih igara treba ozbiljno da shvate opasnost koja preti od virusa. Takođe je i poruka da je pred pojedinim sportistima i pratećim osobljem teška odluka o tome da li će uopšte otputovati u Rio.

Američki mediji prenose da bi u slučaju da se njihovi sportisti ne nađu u Riju, to uticalo na kvalitet Igara, pošto su na prethodnim, u Londonu 2012, osvojili najviše medalja.

Virus zika prenose komarci, a veruje se da je izazvao nekoliko hiljada slučajeva mikrocefalije kod beba. Mikrocefalija je neurološko stanje koje za posledicu ima rođenje beba sa abnormalno malom glavom. Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija proglasila stanje uzbune 1. februara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci sportistima: Razmislite o odlasku u Rio

Izvor: RTS, 08.Feb.2016

Olimpijski komitet Sjedinjenih američkih država uputio je pismo preporuke svim svojim sportistima da, ukoliko se ne osećaju sigurno, ne putuju na Olimpijske igre zbog Zika virusa. . .Na sastanku koji je održan krajem januara...

Nastavak na RTS...

AMERI SE PLAŠE KOMARACA: Sportisti iz SAD odustaju od OI u Riju

Izvor: Kurir, 08.Feb.2016

Zbog straha od virusa Zika veliki broj sportista iz Sjedinjenih Američkih država mogao bi propustiti Olimpijske igre koje...Čelnici Američkog olimpijskog komiteta (USOC) obavestili su sve sportske saveze, trenere i ostalo osoblje koje je zabrinuto zbog virusa da razmisle o ne odlasku u Brazil...Naime,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.