VRAĆENE MEDALJE SPRINTERKAMA IZ SAD

Izvor: Kurir, 16.Jul.2010, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRAĆENE MEDALJE SPRINTERKAMA IZ SAD

LOZANA - Sedam atletičarki iz SAD dobiće nazad olimpijske medalje osvojene 2000. godine u Sidneju koje su im bile oduzete zato što je članica njihovih štafeta Merion Džons bila dopingovana. Sud za arbitražu u sportu u Lozani poništio je odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da dve štafete diskvalifikuje sa Olimpijskih igara u Sidneju.

Sud u Lozani je ocenio da atletska pravila 2000. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nisu propisivala da se timovi kažnjavaju zbog dopingovanja jednog člana ekipe.

Tročlano veće suda priznalo je da bi ovakva odluka mogla da se shvati kao nepravedna s obzirom na to da ostale štafete nisu imale nijednu prestupnicu u svom sastavu, ali je istaklo da presuda može da bude donesena samo na osnovu tadašnjih propisa.

Medalje će tako natrag dobiti članice šampionske štafete 4dž400 metara Džerl Majls-Klark, Monik Henagan, Lataša Kolander Klark i Andrea Anderson. Bronzane medalje u štafeti 4dž100 metara osvojile su Kristi Gejns, Tori Edvards, Nensin Peri i Pešn Ričardson. Samo se Perijeva nije žalila na odluku MOK-a.

Medalju neće dobiti ni Merion Džons, koja je 2007. godine priznala da je bila dopingovana u Sidneju zbog čega su joj oduzeta i zlatna odličja u trkama na 100 i 200 metara, kao i bronza u skoku u dalj.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.