Turska se nada svojoj najboljoj Olimpijadi do sada

Izvor: Southeast European Times, 01.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska se nada svojoj najboljoj Olimpijadi do sada

Turski olimpijski tim nada se da će biti među 20 najuspešnijih zemalja na kraju igara u Pekingu. Dizanje tegova, rvanje i tekvondo najviše obećavaju kada je u pitanju osvajanje zlatnih medalja.

31/07/2008

Ajhan Šimšek za Southeast European Times -- 31/07/08

Turska tokom Olimpijade u Pekingu polaže nade u pogledu osvajanja medalja u svoje svetske šampione rvače, dizače tegova i majstore tekvondoa. "Mislim da možemo da osvojimo pet zlatnih, pet srebrnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i pet bronzanih medalja i završimo ... među 20 najuspešnijih zemalja", kaže šef Direkcije za omladinu i sport Mehmet Atalaj.

Na Olimpijadi u Atini 2004. godine, 66-člani tim Turske osvojio je deset medalja: tri zlatne u dizanju tegova, tri srebrne u rvanju, tekvondou i boksu, i četiri bronzane u ostalim disciplinama. Zemlja je na kraju Olimpijade bila 22. po broju medalja.

Tim Turske za Peking ima ukupno 68 sportista u 12 različitih disciplina. Deset žena i šest muškaraca trudiće se da osvoje medalje u atletici. Elvan Abejlegese, koji je na Svetskom prvenstvu 2007. godine osvojio srebrnu medalju u trci na 10.000 metara, u Pekingu će se takmičiti za medalju u trci na 5.000 metra.

Turski šampion u dizanju tegova Naim Sulejamanoglu -- "Džepni Herkul" -- pomogao je da zemlja stekne reputaciju na Olimpijadama. Taj sportista visine 145 santimetara osvojio je tri olimpijske zlatne medalje (1988, 1992, 1996), sedam svetskih šampionata i šest evropskih prvenstava i drži 46 svetskih rekorda.

Sada dvoje dizača tegova koji obećavaju nastavljaju njegovu tradiciju: Taner Sagir, koji je u Atini osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 77 kilograma i Nurkan Tajlan koja je te godine osvojila zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji u kategoriji do 48 kilograma. Njih dvoje ponovo žele da osvoje zlato u Pekingu.

Turska takođe polaže velike nade u svojih 13 rvača. Rvanje je važan sport za Tursku od Olimpijade u Berlinu 1936. godine, kada je Jašar Erkan osvojio prvu zlatnu medalju za Tursku. Od tada je više desetina turskih rvača osvojilo olimpijske medalje.

U tekvondou, brat i sestra Bahri i Azize Tanrikulu nadaju se da će svojim kolekcijama medalja pridodati zlatne olimpijske medalje. Bahri je u Atini osvojio srebrnu medalju u muškoj konkurenciji u kategoriji do 80 kilograma. Azize je na Evropskom prvenstvu 2005. godine osvojila zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji u kategoriji do 63 kilograma.

Jedno od iznenađujućih imena u Olimpijskom timu Turske je 14-godišnji plivač Ediz Jildirimer -- najmlađi sportista u turskoj olimpijskoj istoriji. On je zauzeo prvo mesto u trci na 1.5000 metara slobodnim stilom na ovogodišnjem svetskom prvenstvu u svojoj starosnoj grupi. "To će biti veliko iskustvo za mene. Moj stvarni cilj je da osvojim [medalju] na Olimpijskim igrama 2012. godine", rekao je Jildirimer.

Nade Turske su veće od samo dobrog Olimpijskog učinka -- jak učinak odraziće se dobro na zemlju kao celinu. Iako Istanbul nije dobio šansu da bude domaćin Olimpijskih igara 2008, grad želi da bude domaćin Olimpijade 2020. godine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.