Srpski div i hrvatski patuljak

Izvor: Sportski Žurnal, 16.Okt.2010, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski div i hrvatski patuljak

Hrvate je zanimalo zašto je Srbija toliko bolja u odbojci od svog suseda
Hrvatske kolege su se u Večernjem listu bavile odbojkom, a nezaobilazna tema bilo je i poređenje sa Srbijom u tom segmentu. Jednostavno, Srbija je trenutno velesila u ovom sportu, dok je Hrvatska, iako je imala zavidnu tradiciju, „na kolenima”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Prenosimo Vam tekst iz Večernjeg lista u celosti:
Odbojkaši Srbije na poslednjem Svetskom prvenstvu, u Italiji, osvojili su bronzu, a to im je od 1995. godine čak deseta medalja s velikih svetskih takmičenja (ne računajući i medalje iz Svetske lige). Bili su olimpijski pobednici 2000. godine u Sidneju, evropski prvaci 2001, svetski vicešampioni 1998.
U poslednjih 15 godina najlošiji rezultat su im četvrtfinala na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. A gde je Hrvatska i njena muška odbojka? Mi smo se u posljednjih 15 godina tek triput plasirali na velika takmičenja. Bili smo na dva Evropska prvenstva (2005. i 2007), te jednom na SP-u (2002). Najbolji rezultat naših je ulazak u četvrtfinale EP-a 2005.
A u Jugoslaviji zagrebačka je Mladost čak 17 puta bila prvak, tri puta evropski vicešampion, a hrvatski su igrači bili u reprezentaciji koja je dva puta osvojila bronzane medalje na Evropskim prvenstvima: u Beogradu 1975. godine, te u Parizu 1979. Posle raspada SFRJ, Srbi su ubrzo (pod imenom SRJ) osvojili prvu veliku medalju (1995), a Hrvatska medalju može samo da sanja.
U Srbiji je odbojka uvek bila popularnija nego u Hrvatskoj, bez obzira na to što smo u Jugoslaviji imali jedan jak klub. Mi smo imali jedan, a oni su imali šest velikih centara, Novi Sad, Suboticu, Zrenjanin, Beograd, Veliko Gradište i Kraljevo. U Prvoj jugoslovenskoj ligi mi smo imali dva, a oni pet-šest klubova. Uostalom, sedamdesetih godina u Srbiji je bilo više odbojkaških nego fudbalskih klubova – kaže Zdeslav Barač, danas predsednik Hrvatske odbojkaške federacije.
U Hrvatskoj i Srbiji sigurno ima igračkih potencijala i talenata, no to, prema riječima Miroslava Aksentijevića, srpskog trenera koji je danas selektor hrvatske ženske reprezentacije i trener odbojkaša Varaždina, nije presudno.
Presudan je sastav rada, a u Srbiji su ga fenomenalno postavili. Danas je Srpski odbojkaški savez sigurno najorganizovaniji u Evropi. Svake godine Srbija ima šest selekcija na velikim takmičenjima. Puno se ulaže u rad s mladima, ali i u rad s trenerima. Svake godine najveća imena svetske odbojke dolaze na seminar za srpske trenere. Na klupi srpske reprezentacije nisu česte promene trenera kao na primer u Hrvatskoj. Nema improvizacija, što je bio čest slučaj proteklih godina u Hrvatskoj. Za dobar rezultat bitan je, dakle, sastav, igrači i treneri – istakao je Aksentijević i dodao:
Na Evropskom prvenstvu sledeće godine čak četiri srpska trenera vodiće četiri različite reprezentacije, Nešić Bugarsku, Zakoč Rumuniju, Terzić Srbiju, a ja Hrvatsku. To je samo dokaz da se u Srbiji dobro radilo na edukaciji mladih trenera.
Odbojkašice znatno uspešnije
Ako ništa drugo, hrvatska ženska reprezentacija na najbližem je putu da uskoro dohvati neku medalju na velikim takmičenjima.
Sadašnji sastav u kojem radim sa ženskom reprezentacijom najbliži je sastavu po kojem srpski odbojkaši nižu uspehe. S nama na put danas ide pet trenera, što do sada nije bio slučaj. Uvek bi išao jedan, najviše dvojica. Ženska reprezentacija je i kvalitetna, u njoj je većina igračica 2003. osvojila evropsko kadetsko zlato. To što sam selektor te generacije hrvatskih odbojkašica ispunjenje je moga sna – zaključio je Aksentijević.
Kada je Neven Barač postao 1978. godine alfa i omega zagrebačke Mladosti i kad je sagrađen Odbojkaški dom na Savi, počela je vladavina toga kluba u bivšoj Jugoslaviji.
Neven je u klubu okupio zaista najbolje odbojkaše u to vreme. Želeo je klupski uspeh i dok su u vreme raspada Jugoslavije najbolji srpski odbojkaši igrali u najjačim stranim klubovima, naši su igrali u Mladosti. Igrali smo samo šest-sedam jakih utakmica u Ligi šampiona, dok su ih srpski najbolji igrači igrali puno više – rekao je Dean Laninović, nekadašnji igrač Mladosti.
Vanja Grbić igrao u Mladosti
Zanimljivo je da je 1991. godine u Mladosti, kao mladi igrač, bio Vanja Grbić, koji je od 1995. do 2001. godine bio jedan od glavnih igrača SRJ.
Moja je generacija u svim kategorijama pobeđivala vršnjake iz Srbije, u klupskim relacijama – istakao je Laninović.
Zašto hrvatska reprezentacija nije uspela da napravi nešto veliko kad je već imala takve talente?
Naš je savez morao krenuti iz početka, dok su Srbi nasledili jugoslovenski savez. Mi smo u kvalifikacijama dobijali puno teže suparnike jer nismo bili nosioci, a oni lakše. Potom su počele svađe u savezu, koje, nažalost, traju i danas i eto odgovora zašto mi nismo, a oni jesu – zaključio je Laninović.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.