Srebrni Čavić

Izvor: Blic, 16.Avg.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srebrni Čavić

Milorad Čavić, najbolji srpski plivač, osvojio je srebrnu olimpijsku medalju u disciplini 100 metara leptir, uz novi evropski rekord! Mnogi koji su posmatrali finalnu trku najboljih leptiraša sveta u kompleksu „Vodena kocka" bili su ubeđeni da je naš najbolji plivač bio prvi na cilju, odnosno da je po treći put u Pekingu pobedio sjajnog Amerikanca, ali kad se na semaforu pojavila grafika (Felps 50,58 - Čavić 50,59 sekundi) - usledio je šok, a zatim i zvižduci.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bio sam uveren da sam izgubio trku- rekao je Felps.

I članovi naše delegacije imali su istovetno razmišljanje.

Branislav Jevtić, zamenik šefa srpske olimpijske misije na 29. olimpijskim igrama, rekao je za Rojters da je uložen zvanični prigovor.

- Zvanično smo uložili prigovor. Radi se o prvom mestu, zato je to toliko važno - rekao je Jevtić.

Član Tehničkog komiteta FINA Ben Ekumbo, međutim, nakon odgledanog snimka trke bio je kategoričan u odbrani plasmana koji je ispisan na semaforu:

- Udarci u ciljni taster su se videli veoma jasno. Jedan plivač, Felps, udario je u ciljni taster, dok je drugi, Čavić, „proklizao". Prema pravilima, mi koristimo automatski sistem merenja vremena i u ovom slučaju on se pokazao savršeno ispravnim - zaključio je Ekumbo.

Da nije bilo baš sve tako čisto, potvrdio je izvršni direktor FINA Švjacarac Kornel Markulesku:

- Felpsovo prvo mesto ni u jednom momentu nije dovedeno u pitanje. Pitanje je bilo samo da li će zlatna medalja biti podeljena ili ne!

Dok su čelnici svetskog plivanja većali, Čavić je rekao da je hteo da odustane od žalbe, iako je sumnjao u Felpsov rezultat.

- Da li je Majkl Felps osvojio zlato? Snimak je konfuzan, ne znam šta da kažem... Felps je pogledao snimak, ali nisam siguran da je uspeo da vidi svoju pobedu. Neću uopšte da mislim kako sam izgubio zlato jer nisam dovoljno jako dodirnuo zid. Za mene je Felps prvak, mašina je tako rekla. Njegov poslednji zaveslaj je bio jači. Strašno je kada izgubite za samo jednu stotinku, ali ja sam presrećan, dođe mi da iskočim iz kože.

Kasnije se desilo ono šta je i bilo najavljeno. Na pobedničkom postolju našli su se Felps, Čavić i Australijanac Loterštajn.

- Bilo bi najbolje da smo obojica mogli da osvojimo zlato. Drago mi je što sam uopšte mogao da se trkam sa velikim Majklom Felpsom. Gledao mi je u leđa skoro svih 100 metara, a navikao je da drugi gledaju njega.

Posle svega, naš rekorder se našalio na svoj račun.

- Pogrešio sam, previše sam podrezao nokte. Možda je trener mogao bolje da mi obrije dlačice na vratu? Takvo je vrhunsko plivanje, broje se i najmanje sitnice. Skroz sam zadovoljan drugim mestom. Jednog dana ću se kajati što nisam bolje ušao u cilj, ali sada sam srećan zbog vicešampionske titule. U poslednjih 36 sati spavao sam samo pet. Ovo sam smatrao kao svoj životni trenutak i morao sam da ga iskoristim. Sada se osećam fantastično, opušten sam i zadovoljan da ne mogu biti zadovoljniji. Felpsa ću videti sledeće godine na Svetskom prvenstvu - zaključio je Čavić.

Nagrada za Majkla

Felps, koji je pobedom u finalu trke na 100 metara delfin izjednačio rekord zemljaka Marka Špica od sedam zlatnih medalja osvojenih na jednim Igrama, dobiće milion evra kao nagradu od svog sponzora „Spida", a u jednom trenutku je mislio i da je će biti drugi, iza Čavića.

- Iskren da budem, uoči poslednjeg zamaha mislio sam da sam izgubio trku. Odlučio sam se na kratki zamah umesto na klizanje ka cilju, i to mi je donelo pobedu. Da sam kojim slučajem odlučio da zaronim do cilja, bio bih poražen - rekao je Felps.

RAI: „Čavić je šampion"

I inostrani mediji izrazili su sumnju u Felpsovu pobedu. Tako je na Italijanskoj nacionalnoj televiziji (RAI) desetak puta prikazan snimak ulaska u cilj i komentator je na kraju rekao da je olimpijski šampion Milorad Čavić!

I brojni novinari u „Vodenoj kocki" bili su jedinstveni da je Milorad Čavić prvi stigao na cilj. Neki su tvrdili su da Felps, koga je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog, u petak proglasio ikonom Igara, morao da pobedi, pa čak i ako ne stigne prvi.

Kolege iz Ukrajine prvo su se čudile zašto srpski olimpijski tim ne preduzme nešto, a zatim su, kada su čuli da je uložen zvaničan protest, konstatovali da je to ionako uzalud, pošto se radi o američkom sportisti u čiji je nastup u Pekingu uložen ogroman novac.

Lična karta

Nadimak: Majk i Čavke

Datum rođenja: 31. maj 1984.

Mesto rođenja: Anhajm (Kalifornija)

Visina i težina: 198 cm, 97 kg

Obrazovanje: Diplomirao političku ekonomiju na Univerzitetu Berkli u maju 2007. godine

Omiljeni filmovi: „Gladijator", „Without Limits", „Cool Runnings", „Lepa sela lepo gore", „Profesionalac".

Muzika: Klub miks-tehno, rok i srpska muzika

Heroj: Stiv Prifontejn (atletičar)

Omiljeni sportovi: odbojka, vaterpolo, košarka i fudbal
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čaviću srebro, Srbiji prva medalja!

Izvor: B92, 16.Avg.2008

..Srpski plivač Milorad Čavić osvojio je drugo mesto u finalnoj trci na Olimpijskim igrama u Pekingu. Amerikanac Majkl Felps dobio je sedmu zlatnu medalju na Igrama, pobedivši našeg plivača za jednu stotinku, rezultatom 50,58. Čavić je rezultatom 50,59 postavio novi evropski rekord. Bronza je...

Nastavak na B92...

Čavić osvojio srebro

Izvor: RTS, 16.Avg.2008

Najbolji srpski plivač svih vremena Milorad Čavić osvojio je srebrnu medalju u disciplini 100 metara delfin stilom. Prvi je bio Amerikanac Majkl Felps, koji je našeg plivača natplivao za svega jedan stoti deo sekunde. .Istorijska trka za Srbiju i...

Nastavak na RTS...

MIlorad Čavić osvojio srebrnu medalju

Izvor: RTV Pink, 16.Avg.2008

Čavićevo srebro prvo olimpijsko odličje za Srbiju. . . Najbolji plivač naše zemlje Milorad Čavić osvojio je jutros u Pekingu srebrnu medalju u trci na 100 metara delfin stilom što je prvo srpsko olimpijsko odličje u istoriji Igara.

Nastavak na RTV Pink...

Milorad "proklizao" na cilju

Izvor: Poslovna žena, 16.Avg.2008

Trener olimpijskog vicešampiona Milorada Čavića Petar Popović izjavio je posle finala trke na 100 metara delfin, u kojoj je najbolji sprotista sveta Amerikanac Majkl Felps za samo jedan stoti deo sekunde nadmašio srpskog asa, da je naš plivač postigao fantastičan uspeh."U prvi mah svima ..

Nastavak na Poslovna žena...

Dve medalje za Srbiju

Izvor: RTS, 16.Avg.2008

Srpski plivački reprezentativac Milorad Čavić osvojio je srebrnu medalju u trci na 100 metara delfin, a najbolji srpski teniser Novak Đoković se domogao bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu. Tako su osvojene prve olimpijske medalje za Srbiju posle 1912. godine. Predsednik Tadić čestitao...

Nastavak na RTS...

ČAVIĆ IZAZIVA FELPSA NA DVOBOJ!

Izvor: Press, 17.Avg.2008, 23:37

Milorad Čavić: Kada bismo Majkl i ja sada ponovo ušli u bazen, uveren sam da bih bio brži. Ja sam jedini plivač koji ga je uplašio, samo je protiv mene strepeo za zlatnu medalju. .Olimpijski vicešampion Milorad Čavić uveren je da bi pobedio Majkla Felpsa kada bi njih dvojica koliko danas...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.