Skijaš Gane se plasirao na Zimske olimpijske igre 2010.

Izvor: Blic, Tanjug, 12.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skijaš Gane se plasirao na Zimske olimpijske igre 2010.

Kvame Nkrumah-Ačeampong iz Gane, koji je prvi put video sneg pre samo pet godina, kvalifikovao se za Zimske olimpijske igre 2010. u Vankuveru.



On je prvi u istoriji svoje zemlje koji će učestvovati na jednoj zimskoj olimpijadi. Ovaj 33-godišnji skijaš, čiji je nadimak "Snežni leopard", rekao je za svoj podvig da je to "čarobni trenutak" za njegovu porodicu i prijatelje i odgovor za sve one koji su se podsmevali ideji da jedan Afrikanac bude šampion u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zimskim sportivima.

Trijumf je došao nakon takmičenja u italijanskim Alpima gde je uspeo da osvoji neophodnih 140 bodova za kvalifikaciju na Olimpijadi na kojoj će učestvovati u disciplini slaloma.

Kvame je rođen u Glazgovu, u Škotskoj, gde je njegov otac došao na postdiplomske studije, ali je odrastao u Gani gde nikada ne pada sneg. Kada se 2002. kao student vratio u Veliku Britaniju, upoznao se sa zimskim sportovima dok je radio na recepciji hotela u jednom skijaškom centru. Profesionalnu karijeru započeo je dve godine kasnije u francuskim Alpama gde se usavršavao gledajući i kopirajući druge skijaše.

"Sve što sam ikada znao o skijanju je iz jednog filma o Džemsu Bondu", kazao je Kvame.

On je rekao da su mu treneri kazali da ima prirodni talenat i da mu nije bilo teško da nauči da skija.

"Čak i sad kada odlazim na velika takmičenja ima ljudi koji odbijaju da veruju da jedan Afrikanac može da skija. Uvek bulje u mene i viču 'evo ga čudak'. Ali to sam nekako i očekivao", prokomentarisao je on.

Iako je član prvog zimskog olimpijskog tima iz Gane, Kvame se nada da će i u Škotskoj, zemlji njegovog rođenja, navijati za njega. Kvame je u Gani pokrenuo kampanju koja podstiče mlade da uče da skijaju.

"Skijaju na travi, a onda ih odvedemo do rashladnih komora u Temi da bismo im pokazali kako izgleda hladnoća", kazao je on.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.