Prevrnulo se već 11 bob posada

Izvor: Glas javnosti, 19.Feb.2010, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevrnulo se već 11 bob posada

VISLER - Takmičari koji će na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru nastupiti u bobu složili su se sa ocenom kolega sankaša da je staza u Visleru izuzetno teška čak i za najbolje sportiste sveta. Tokom prva dva dana treninga, najmanje 11 bob posada se izvrnulo, zbog čega je učešće dvojice takmičara dovedeno u pitanje.

Udesi su uobičajeni u bobu, ali je pažnja javnosti mnogo više usmerena na bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sportista posle smrti reprezentativca Gruzije u sankanju Nodara Kumaritašvilija, koji je prošle nedelje poginuo kada je pri brzini od 145 kilometara na sat izleteo sa staze.

- Pazite, ova staza može da vas ujede u bilo kom trenutku - rekao je pilot australijske posade Džeremi Rolston.

Drugi trening na stazi preskočio je aktuelni šampion Svetskog kupa u konkurenciji dvoseda Bit Hefti iz Švajcarske, ali samo zato što se na prvom treningu slupao, pa je imao glavobolju. Heftiju, koji je iz bolnice pušten sa modricama po telu i glavi, kao i posekotinama na nogama, za nastup na trci biće potrebna dozvola lekara.

Bolnicu je morao da na kratko poseti i Dankan Harvi iz Australije, koji se posle udesa žalio na oštar bol u leđima zbog čega su mu doktori, kao meru predostrožnosti, zabranili da učestvuje na današnjem treningu. Teških povreda nije bilo, ali je smrt Kumaritašvilija svima prisutna u podsvesti.

- Svi smo mi jedna porodica - kazao je pilot SAD Stiven Holkomb i dodao: "Znam da se sada priča da je (Kumaritašvili) bio neiskusan i šta sve još, ali to svejedno nije trebalo da se desi. A mi tek treba da nastupimo. Znamo da je on dao sve od sebe i zato ćemo i mi ostali to učiniti".

Smrt Kumaritašvilija uslovila je i skraćivanje staze za sankanje, ali u bobu to nije bilo izvodljivo, jer je takmičarima potrebno više vremena na ravnom delu staze za zalet.

Kanađanin Lindon Raš, ipak, podsetio je da rizik nije nepoznat za bob posade.

- Olimpijske su igre i svi su sada ovde, pitaju se otkud ovoliko udesa. Ali ovo je bob. Udesi se dešavaju. Ovo nije laka staza, ali nije ni najteža - ocenio je Raš.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.