Olimpijsko prokletstvo Brazila

Izvor: Politika, 11.Avg.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijsko prokletstvo Brazila

Iako su bili apsolutni favoriti, Brazilci u finalu izgubili od Meksika sa 2:1 (1:0). – Peralta dvostruki strelac. – Pele uzalud dolazio u London

London – Pesma „Gold” grupe „Spandau balej” odjeknula je na „Vembliju” par sekundi pošto je odsviran kraj finala, ali, mimo svih očekivanja, nije bila namenjena Brazilu. Zlato je pripalo upornim Meksikancima, predvođenim dvostrukim strelcem Oribeom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Peraltom, koji su pobedili sa 2:1 (1:0) i tako produžili agoniju brazilske reprezentacije na Olimpijskim igrama. Njima je do sada najbolji plasman bilo četvrto mesto 1968. godine na njihovom terenu.

Ukus olimpijskog zlata ranije nisu osetili ni igrači poput Romarija, Rivalda, Roberta Karlosa, Ronalda i Ronaldinja, a iz Londona neobavljena posla odlaze Nejmar, Marselo, Pato, Oskar, Leandro Damijao... Koliko je ovaj meč bio važan za Brazilce, domaćine Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i Olimpijskih igara 2016, svedoči i to što je Pele došao u London da ih bodri. Ipak, petostruki svetski prvaci ostaju bez jedine titule koja im nedostaje. Ovo im je treće srebro, a imaju i dve bronze.

Meksiko je poveo već u 29. sekundu. Desni bek Rafael, jedan od ne tako zapaženih igrača Brazila danas, sa aut linije je loše vratio loptu ka šesnaestercu, Fabijan je to na vreme video i uspeo je da je prosledi ka Peralti koji je iz prve, sa petnaestak metara, pogodio bliži donji ugao gola.

Brazilci su prvu dobru priliku imali u 20. minutu. Najbolji strelac turnira Leandro Damijao (šest golova) driblingom se izborio da se primakne gol-liniji na desetak metara od stative, zatim je vratio Oskaru koji na petercu nije uspeo da zahvati loptu onako kako je želeo. Kako god, golman Gabrijel je dobro reagovao.

U prvom delu je viđena bolja igra Meksika čija srednja i zadnja linija su lako presecale napade Brazila i razvijale kontranapade. Brazilci nisu uspeli da dođu do pas igre.

U 38. minutu Marselo je nadomak kaznenog prostora petom našao Damijaa, ali je presečen njegov poslednji pas ka jednom igraču u dobroj prilici. Veliki pomak u igri Brazila doneo je Hulk (ušao u 32. umesto Aleša Sandra) koji je levicom sa 25 metara stavio golmana Koronu na velike muke.

Marselo, Damijao i Romul su imali nekoliko lepih akcija krajem prvog dela, ali bez završnice.

U nastavku su Brazilci krenuli na sve ili ništa. Njihova želja da daju gol bila je očito velika, ali su im juriši često bili nedovoljno dobro organizovani. Nejmar je propustio dobru priliku u 59. minutu: sa 12 metara, neometen, šutirao je preko gola. Fabijan je pogodio prečku iz okreta...

I onda ono staro nepisano pravilo – kad ne iskoristiš šanse stigne te kazna. Peralta je drugim golom, u 75. minutu, zapečatio sudbinu Brazila. Sam kao duh, vinuo se u srcu šesnaesterca i lepo nabačenu loptu s krila zakucao glavom u mrežu – 2:0.

Hulk je smanjio na 2:1 u 90. minutu, baš u trenutku kad je spiker rekao da će se igrati još tri minuta. A već u narednom napadu publici je zastao dah kada je Hulk ostavio Oskara samog na petercu, ali je usledio početnički udarac.

Stadion: Vembli. Gledalaca: 80.000 Sudija: Klatenburg (Velika Britanija). Strelci: 0:1 Peralta (1) 0:2 Peralta (75), 1:2 Hulk (90).

BRAZIL: Gabrijel, Rafael (od 85. Lukas), Tijago Silva, Huan Hesus, Sandro (od 71. Pato), Marselo, Romulo, Leandro Damijao, Oskar, Nejmar, Aleš Sandro (od 32. Hulk). Selektor: Menezes.

MEKSIKO: Korona, I. Himenez (od 81. Vidrio), Salsido, Mijer, Čavez, Erera, Fabijan, Peralta (od 85. R. Himenez), Akino (od 57 Ponse), Rejes, Enrikez. Selektor: Tena.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 12.08.2012
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.