Olimpijske trase Sočija ocenili peticom

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijske trase Sočija ocenili peticom

08.02.2012. -

Najbolji skijaši planete probali su olimpijske trase Sočija. Učesnici etape Svetskog kupa održali su prvi zvanični trening. Sportisti su visoko ocenili staze i pripremaju se za interesantnu borbu u finalu. Takmičenja u spustu i superkombinaciji biće održana narednog vikenda.

Trasu dugu tri i po kilometara učesnici prelaze za dve minute. Oni bukvalno lete padinom, razvijajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << brzinu do 130 kilometara na sat. Ali to još nisu rekordni rezultati. Za skijaše je sada važno da se upoznaju sa stazom na kojoj prvi put nastupaju. Ukupno u sočinskoj etapi Svetskog kupa učestvuje 80 najjačih skijaša planete: pobednici Olimpijada, svetski prvaci i lideri ukupnog plasmana Svetskog kupa. Mnogi od njih već su čuli za jedinstvene planinske padine Kavkaskog grebena. Prošle godine ovde je proticala etapa Evropskog kupa. A za dve godine odvijaće se takmičenja za olimpijske medalje.

Posle prvog treninga svi učesnici startova uverili su se da je izabrano odlično mesto za održavanje Olimpijade. Jedan od najnagrađivanijih sportista, 37-godišnji Švajcarac Didije Kuš, osvajač srebrne medalje u Naganu, prvak sveta u super-gigantu, višestruki pobednik etapa Svetskog kupa oduševljen je stazom u Sočiju.

Ona je veličanstvena, već su me pitali da li se može uporediti sa drugim trasama, ali smatram da se sa njom ništa ne može uporediti. To je zaista vrlo zaniljmiva trasa. Organizatori su uspeli da je uspešno postave u planinama. Tasa je složena tehnički, ima tamplina, i sneg je vrlo različit gore i dole, treba se drugačije skijati. Ali to je zaista veličanstvena trasa za Olimpijske igre.

Aktualni prvak sveta u spustu Kanađanin Erik Guej takođe je vrlo visoko ocenio olimpijsku trasu i organizatore Svetskog kupa. Istina, severnoamerički skijaš je štedeo emocije, pa i rezultat treninga daleko je od rekordnih pokazatelja. Verovatno se odrazio dug let preko Atlantika, sportista je tek dan ranije stigao u Soči. Ali već na drugom treningu pokazaću najbolje vreme, obećao je kanadski skijaš.

Danas je u skijaško-bijatlonskom kompleksu Laura održano prvo zvanično takmičenje – etapa Kupa Rusije u bijatlonu. U njemu učestvuju oni koji tek pokušavaju da se probiju u reprezentaciju Rusije. Ali sve je maksimalno blisko olimpijskim uslovima. I kako pokazuju prvi startovi, za zimske igre u Sočiju organizatori sportskih takmičenja su spremni.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.