Olimpijska vatra  nad Ptičjim gnezdom

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijska vatra nad Ptičjim gnezdom

Program ceremonije svečanog otvaranja Olimpijade u Pekingu Kinezi drže na režimu najstrože čuvane državne tajne. U toj meri da su svi koji prisustvuju njenom uvežbavanju morali prethodno da potpišu pisanu obavezu da će o viđenom ćutati. Ponešto od glavnog ipak je procurilo.

Hiljade učesnika

Za Kineze je osmica sveti broj, koji simbolizuje sreću i procvat, zato je i odlučeno da ceremonija počne u osam sati uveče osmog meseca 2008. godine. Svečanost će >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se odvijati na centralnom nacionalnom stadionu sa tipično kineskim imenom „Ptičje gnezdo“.

Sama ceremonija treba da potraje sat i po i da se završi „do sada neviđenim vatrometom“. A pošto su upravo Kinezi poznati majstori za vatromete, ne treba sumnjati da će to biti spektakl koji do sada nije viđen.

U osnovnom programu učestvovaće više hiljada ljudi. Jedna od glavnih „tačaka“ biće „kolektivni ples sa tradicionalnim kineskim kišobranima“. Na svim kišobranima biće naštampani dečji osmesi.

Kulminacija spektakla, već po tradiciji, biće paljenje olimpijske vatre. Osobenost ove, 29. po redu Olimpijade, biće i to što će svetu vatru olimpizma upaliti istovremeno pet sportista sa bakljama. Pet, da bi simbolizovali pet olimpijskih krugova i broj oficijelnih talismana Olimpijade. Ali to uopšte neće biti sve.

Nakon što bude zvanično upaljena, olimpijska vatra će se - prema scenariju svečanog otvaranja - postepeno dizati uvis. Sve dok se ne nađe toliko iznad krova stadiona da bude vidljiva svim stanovnicima Pekinga.

Vreme - sunčano

Ako kojim slučajem u Pekingu na otvaranju Olimpijskih igara osmog avgusta bude loše vreme, meteorolozi će ga promeniti u sunčano. Kineski stručnjaci od 2003. godine razvijaju sofisticirane metode uticaja na vremenske prilike, a posebno su se specijalizovali za sprečavanje kiše. Međutim, veštačka promena vremena mogla bi biti jako korisna kada dođe do slabije kiše, dok se u slučaju pljuska ništa neće moći učiniti.

Hronično zagađenje vazduha u kineskoj prestonici i sada zadaje najviše briga organizatorima Olimpijskih igara, koji su u želji da omoguće što čistiji vazduh učesnicima i posetiocima Igara, uveli restriktivne mere za vozače koji će svoja vozila moći da koriste tek svaki drugi dan. U fabrikama i nekim hemijskim postrojenjima biće prekinut rad, kao i na oko 150 gradilišta kako bi se smanjio nivo prašine u vazduhu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.