Olimpijska čuda Pekinga

Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijska čuda Pekinga

Las Vegas će izgledati kao napušteni gradu u poređenju sa Pekingom 8. avgusta kada će vatromet prilikom otvaranja Olimpijskih igara obasjati nebo iznad velelepnog stadiona „Ptičje gnezdo". Kineska zavesa će biti podignuta priredbom koja košta 42 milijarde američkih dolara.



Tokom proteklih sedam godina, od kako je Peking izabran za domaćina 29. letnje Olimpijade, drevna carska prestonica uložila je ogromne napore da ostvari veliki preobražaj. Glavni grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kine je tako postao izložbeni prostor za arhitektonska čuda svetskih majstora. Konstrukcije su tako moderne, a Peking promene prihvata tako revnosno da je, prema pisanju „Njujork tajmsa", „zapadne zemlje ostavio daleko za sobom". Kineski bum uoči Olimpijade, od stadiona, preko pozorišta i metroa, pa sve do najvećeg aerodromskog terminala na svetu, podseća na projekte javnih radova u SAD nakon Drugog svetskog rata.

Proba otvaranja Olimpijade. Foto: AFP

Pored toga što mogu da uživaju u umivenoj prestonici, u kojoj će se tokom Olimpijade disati lepše nego ranijih godina, zbog namere kineskih vlasti da očiste inače prljav prestonički vazduh, stanovnici Pekinga ni na trenutak ne mogu da zaborave da svedoče možda najgrandioznijim Olimpijskim igrama do sada. Na to ih podseća i set novih ekoloških i bezbednosnih pravila, kao i cene nekretnina u glavnom gradu koje su, kažu građani, skočile i do nekoliko puta.

Juče su kineske vlasti počele da primenjuju set propisa u saobraćaju - od toga da do zatvaranja Olimpijade neće smeti da se vozi krajnjom levom trakom autoputa u oba pravca, do par-nepar sistema vožnje, poznatog nam još iz vremena SFRJ.

Dvorana vodenih sportova. Foto: Reuters

Gradske vlasti se nadaju da će na taj način van saobraćaja svakodnevno biti polovina pekinških automobila, kojih ima 3.300.000. U okviru istih napora, građevinskim radnicima je naloženo da odlože svoj alat, a industrijska preduzeća koja su veliki zagađivači smanjuju proizvodnju. Preduzećima, prodavnicama i drugim organizacijama naloženo je da svoje radno vreme podese tako da se obim saobraćaja smanji.

Kineske vlasti su veoma ozbiljno shvatile upozorenje Ronalda Nobla, šefa Interpola:

„Moramo biti spremni za mogućnost da Al Kaida ili neka druga teroristička grupa pokuša da izvede smrtonosne terorističke napade tokom Olimpijade".

Ta pretnja sigurno nije utešila vozače, koji su prošle nedelje uhvaćeni nespremni kada je vlada lansirala najnoviju fazu svog plana olimpijske linije odbrane. Na dva kilometra brzih puteva i autoputeva nacionalnog ranga koji vode u Peking, saobraćaj je bio blokiran da bi svaka kola bila temeljno pretresena. Pretres svakog vozila trajao je 20 minuta. To predstavlja drugu fazu bezbednosnog plana, koji obuhvata kontrolne punktove na svakom putu koji vodi u prestonicu. Treća faza, koja će uskoro biti aktivirana, predviđa kontrolne punktove na velikim ulicama u centru grada.

Terorističke grupe koje dolaze spolja samo su jedan aspekt bezbednosnih pretnji uoči Olimpijade.

Nacionalni teatar, popularno „Jaje". Foto: Reuters

Pored njih, istaknuto je i nekoliko unutrašnjih grupacija za koje se tvrdi da bi mogle da ometu tok Igara. Na vrhu ovog spiska nalaze se tibetanske grupe, kao i grupe iz redova Ujgura - mahom muslimanskog manjinskog stanovništva, koncentrisanog u udaljenoj pokrajini Sinđijang, koje se nije pomirilo sa kineskom vladavinom.

Nekoliko kilometara od „Ptičjeg gnezda" i od „Vodene kocke" - smeštene su rakete zemlja-vazduh.

Od juče nema vožnje „olimpijskom" trakom. Foto: Reuters

Kinezi su postavili 265.000 sigurnosnih kamera, koje će nad gradom i nad Olimpijadom motriti kao oči koje se nikada ne zatvaraju. Neke od njih imaju programiranu tehnologiju prepoznavanja lica. Deo bezbednosne provere su i karte za ceremoniju otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara. Svaka, naime, ima u sebi identifikacioni čip sa određenom radio frekvencijom. Ovaj minijaturni čip može da se očita kao bar-kod, a u sebi sadrži fotografiju, ime vlasnika, adresu, broj pasoša, broj telefona i imejl adresu.

Počevši od ovog vikenda, putnici koji ulaze na Glavni pekinški aerodrom moraće da prođu kroz bezbednosnu proveru da bi uopšte ušli u aerodromsku zgradu.

Kina kao prvu linije odbrane protiv terorizma koristi 100.000 vojnika Narodnooslobodilačke armije. Tome treba dodati i 100.000 pripadnika „obične" policije i paravojnih policijskih snaga, kao i 60.000 dobrovoljaca.

Olimpijski IN i OUT

BANKNOTE „PTIČJE GNEZDO"


- Kinezi su skinuli Mao Cedunga sa novčanice od 10 juana i stavili stadion na kome će biti otvorena Olimpijada

CVETNI ARANŽMANI

- Četiri milijarde cvetnica zasađene su oko stadiona i u Olimpijskom selu

STRANI NOVINARI

- Procenjuje se da će Olimpijadu pratiti 21.600 akreditovanih i još 10.000 neakreditovanih novinara

VOJSKA

- 100.000 vojnika čine snage za borbu protiv terorista

METRO

- Vlasti Pekinga su pred Olimpijadu otvorile čak tri nove metro linije i uvele još 2.000 autobusa

KIŠOBRANI

- Na stadione se mogu uneti samo oni mali, na rasklapanje

LOŠE PONAŠANJE

- Kockanje, demonstracije, pijanstvo na ulici - sve ovo je zabranjeno tokom Olimpijade

TRANSPARENTI

- Sve zastave i transparenti veći od dva puta jedan metar zabranjeni su tokom Olimpijade

AUTOMOBILI

- Od juče, u Pekingu važi pravilo parnih i neparnih tablica, što je sklonilo sa ulica preko 1,5 miliona automobila

CIGARETE

- Pušenje je zabranjeno na stadionima, u parkovima, u javnom prevozu, školama i taksijima

GRADILIŠTA

- Od juče je zabranjen bilo kakav rad na brojnim gradilištima u Pekingu

PSEĆE MESO

- Restorani su prestali da služe pseće meso tokom Olimpijade

(Izvor: REUTERS)
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.