Olimpijada 2014: za Soči to je tek početak

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olimpijada 2014: za Soči to je tek početak

16.02.2011. -

U februaru 2014. godine u ruski crnomorski grad Soči iz čitavog sveta doći će učesnici zimskih Olimpijskih igara. A ovog februara u gradu kao da je održana proba ovog sportskog foruma – ali na bazi umetnosti. Iz raznih zemalja u Soči su stigle zvezde muzike, filma, pozorišta na 4. Zimski festival umetnosti koji organizuje ovde čuveni muzičar Jurij Bašmet.

Simbilično je to što se festival održava u istom periodu kao i Olimpijske igre, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << koje će biti otvorene ovde za tri godine. Istakao je potpredsednik vlade RF Dmitrij Kozak, posetivši forum. Imamo odličan tempo. Zahvaljujući sličnim događajima već danas ne samo da jasno vidimo obrise budućih stadiona, već osećamo i atmosferu koja će vladati u gradu 2014. godine, uveren je potpredsendik.

A šta misle sami stanovnici Sočija o današnjoj atomsferi u gradu, i o onim promenama koje se dešavaju u njegovom životu povodom pripreme za zimsku Olimpijadu. Menadžer Kristina Trikoza u intervjuu za Glas Rusije izrazila je ovakva posmatranja:

U stvari, velika je šteta što se negde seku vekovna stabla, ruši prirodni sloj u planinskom centru Krasna Poljana. Ali mislim da će ipak biti više pluseva. Za sada u Sočiju infrastruktura nije sasvim razvijena. Život oživljava u letnjoj sezoni, pojavom turista. Lokalni stanovnici nemaju gde da se odmaraju. Čak najbliže klizalište se nalazi daleko, u susednom Adleru. Mali teren za hokej sasvim je neprivlačan. A sasvim nedavno otvorili su bouling. Mislim da će se uskoro pojaviti veliki zabavni kompleksi. Uvek teško prihvatamo nešto novo, dodaje Kristina Trikoza. Ne zna se šta će od toga ispasti. A kada je nejasno, ne sviđa se. Neki ljudi imaju unutrašnji otpore prema Olimpijadi u Sočiju. Čini im se da to narušava sistem u kojem su navikli da žive. A ja mislim da će Soči procvetati posle Olimpijade. Olimpijada je tek početak za Soči.

Dve mlade drugarice – farmaceut Ogla Žerikova i lekar kardiolog Jelena Pankratova nisu rodom iz Sočija, one su doputovale ovde iz sibirskog grada Omska, ali vide sada svoju sudbinu i karijeru u tesnoj vezi sa crnomorskim letovalištem.

Olimpijada nije samo sportski praznik – ubeđena je Olga Žerikova. To je i praznik kulture, pre razmena kultura. Zato moramo dostojno da predstavimo svetu naš grad. A uopšte, ja lično sa posebnim zadovoljstvom čekam otvaranje Ledene arene uSočiju. Sada imamo Ajs-klub, ali sportski objekat takvih razmera je nešto divno. Mislim da će to biti već novi grad, drugog nivoa.

Jelena Pankratova dodaje:

Soči je divan grad. Ovde su mogući najneobičniji susreti sa najrazličitijim ljudima, ali pri tome se stiče utisak da su to upravo oni sa kojima treba da se sretneš. Mislim da je Olimpijada u tom pogledu divan događaj. To je mogućnost da se sastajemo, razvijamo, usavršavamo i komuniciramo. Soči je grad koji se odlikuje time što se u medicini naziva tolerantnost, dodaje lekar Jelena pankratova. Ovde zajedno žive razni narodi, sa različitim vaspitanjem, različitim nivoom kulture, razvoja, obrazovanja. I još Soči se po meni odlikuje dobrim udelom avanturizma, zdravog, koji nadahnjuje ono što pokreće društvo napred.

Tako se – sa nadama i sumnjama, podrškom i kritikom – građani Sočija pripremaju za zimsku Olimpijadu-2014.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Vesti.Ru, www.vesti.ru
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.