OI08: Felps spreman za nove rekorda

Izvor: B92, 22.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OI08: Felps spreman za nove rekorda



Američki plivač Majkl Felps spreman je da osvoji osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu i tako postane najuspešniji sportista u istoriji OI. Na Olimpijskim igrama 1972. godine Mark Špic je osvojio sedam zlatnih medalja.

U Atini 2004. Felpsu su sponzori obećali milion dolara ukoliko obori rekord Špica, a on je došao blizu sa šest zlata i dve bronze - što je bio rekord >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po broju osvojenih medalja na jednim OI.

Felps (23) je postao prvi plivač koji je srušio dva svetska rekorda u različitim disciplinama u istom danu, a pokazao je svoju dominaciju u bazenu, koja može da se uporedi sa Tajger Vudsom u golfu ili Rodžerom Federerom u tenisu.

Za naredne Olimpijske igre američki plivač kvalifikovao se u osam disciplina, pet individualnih i tri štafete. Ako osvoji još četiri titule u Pekingu prestići će po broju zlatnih medalja finskog atletičara Pavao Nurmija, rusku gimnastičarku Larisu Latinjinu, američkog plivača Marka Špica, kao i američkog sprintera Karla Luisa.

Felps je počeo da trenira plivanje sa sedam godina, kada je ustanovljeno da ima "poremećaj pažnje" izazvan hiperaktivnošću. Sa

15 godina kvalifikovao se na OI u Sidneju 2000. i tako postao najmladjim plivač SAD na olimpijskim igrama u prethodnih 68 godina.

Bio je peti na 200m delfin, a šest meseci kasnije oborio je rekord u toj disciplini i postao najmladji plivač kome je to pošlo za rukom.

U Atini 2004. osvojio je više medalja od bilo kog plivača. Nekoliko meseci kasnije bio je uhapšen, jer je vozio pijan posle žurke u

Merilendu.

"Ne mislim da je nešto nedostižno. Kada ne bih tako razmišljao ne bih ni mogao da uspem," rekao je Felps.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.