Novi uspeh matematičara „Arhimedesa”

Izvor: Politika, 14.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi uspeh matematičara „Arhimedesa”

Najbolji rezultati na međunarodnom Turniru gradova. – Škola za ljubitelje matematike u tri nivoa

Polaznici „Arhimedesove” olimpijske grupe i istovremeno đaci beogradske Matematičke gimnazije Teodor fon Burg i Dušan Milijančević na upravo završenom svetskom finalu Turnira gradova na Kavkazu postigli su najbolje rezultate. Kompletno su rešili sve zadatke. Veoma zapaženi, mada nešto slabiji od njih, bili su i njihovi drugari iz gimnazije i „Arhimedesa”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vukašin Stojisavljević i Stevan Gajović.

A konkurencija je bila veoma jaka. Od 10.000 đaka iz celog sveta samo njih 70 se probilo do finala u Teberdi. Među njima bili su i ova četvorica mladića iz Beograda. Oni su i činili beogradski tim i ujedno bili i jedini iz Srbije koji su se od 1. do 10. avgusta „borili” na zapadnom Kavkazu, gde se zapravo ove godine i održalo pomenuto matematičko prvenstvo.

– Reč je o međunarodnom Turniru gradova koji je posle međunarodnih matematičkih olimpijada najpoznatije i najmasovnije takmičenje iz matematike. Finale, odnosno Letnja konferencija Turnira gradova, najčešće se održava u Rusiji – kaže profesor Bogoljub Marinković, direktor Matematičkog društva „Arhimedes”.

On objašnjava da je Letnja konferencija kombinacija klasičnog takmičenja i naučnog istraživanja.

– Svaka tema sastoji se zapravo od 20 do 30 zahteva. Neki od njih liče na klasične zadatke, a neki iziskuju naučno istraživanje. Deca mogu da rade sama ili timski. Dušan je, recimo, radio sa Nemcem, a Teodor je probleme rešavao sa Kinezom iz Kanade. U diplomi se konstatuje sve, i ko je s kim radio i kakav je uspeh postigao. Takmičari imaju pravo da koriste literaturu. Mogu da zatraže pomoć sa Interneta, ali to bi im bilo samo gubljenje vremena, jer su zadaci originalni – napominje Marinković.

U „Arhimedesu” se trude da otkriju što više darovite i sposobne dece u celoj Srbiji. Organizuju školu za ljubitelje matematike u tri nivoa. Postoje, zapravo, tečajevi za mališane od predškolskog uzrasta do učesnika završnih razreda srednjih škola. Za one bolje matematičare postoji viši nivo na koji mogu deca da se upišu tek kada su u četvrtom razredu osmoletke i za koji mora da se polaže poseban test. A za najbolje, koji idu na međunarodna takmičenja iz matematike, postoji olimpijska grupa. Svi ti časovi održavaju se vikendom, tako da ih neretko pohađaju i deca koja nisu iz Beograda. Osim toga, „Arhimedes” organizuje u Beogradu, ali i u drugim mestima u Srbiji, predavanja, tematske izložbe, kvizove, matematička posela...

A. Brkić

[objavljeno: 15/08/2009]
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.