Nova anti-doping tehnologija MOK-a

Izvor: B92, 09.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova anti-doping tehnologija MOK-a

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je da će u januraru 2009. godine primeniti novu anti-doping tehnologiju u analizi uzoraka OI u Pekingu.

Najveći deo od ukupno 500 uzoraka, uzetih na takmičenjima u kajaku i kanuu, atletici, plivanju i biciklizmu, biće obrađen u anti-doping laboratoriji u Lozani koju je odobrila Svetska antidopiong agencija (WADA). Za analiziranje 400 uzoraka koristiće se krvni test, koji je eksperimentalno prvi put obavljen na ovogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tur de Fransu.

Ostalih 100 uzoraka urina testiraće se pomoću takozvane insulin tehnike, koja je usavršena u laboratoriji u Kelnu.

Prvi rezultati ovih analiza biće poznati u martu sledeće godine.

"U skladu sa antidoping politikom koju sprovodimo, MOK čuva sve uzorke uzete na Olimpijskim igrama osam godina, što omogućava retroaktivnu anti-doping analizu koja se radi zbog eventualnog otkrivanja novih doping supstanci ", saopštili su iz MOK-a.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.