Najbrža i najekstremnija

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2011, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbrža i najekstremnija

16.02.2011. -

Najbolji skijaši sveta isprobaće novu olimpijsku trasu u Sočiju. Od 17. do 26. februara ovde, u odmaralištu „Roza Hutor" biće održano prvo međunarodno probno takmičenje u spustu. Prvo će 17-8. biti određeni najbolji skijaši-muškarci, a zatim će 25-26. februara na start izaći žene.

Novu trasu odmarališta „Roza Hutor" profesionalci i amateri osvajaju oprezno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Njene karakteristike su bez preuveličavanja ekstremne: dužina preko tri kilometra, visinska razlika 1000 metara, skakaonice, nagle krivine od skoro 180 stepeni. Uz takvu pokazatelju bržina skijaša može dostići 150 kilometara na sat, praktično, kao kad je u pitanju automobil. Ruski profesionalci, koji su prvi ispitali trasu kažu da su prvo osećali čak i strah, koji je kasnije zamenilo naslađivanje skijanjem dobro pripremljenom stazom. To je prava olimpijska trasa, uveravaju oni. Visoko su je ocenili i posmatrači MOK, koji su pratili kako ruski sprotisti prolaze trasom na nedavnom Kupu zemlje.

Sad je na redu Kup Evrope. „Drago nam je što su svi oni koji dolaze na „Rozu Hutor", kako sportisti, tako i amateri, zadovoljni trasom i kvalitetom servisa, kao i nivoom pripreme takmičenja," kaže potpredsednik vlade Rusije Dmitrij Kozak:

To će biti najviši nivo održavanja Kupa Evrope, najviši nivo pripreme same trase i organizacije rada i tako dalje. Sigurni smo da ćemo održati još nekoliko takmičenja i na ovom objektu, i na svim ostalim. Olimpijadu ćemo organizovati na najvišem, najvišem nivou, kako s tačke gledišta materijalne podrške, tako i s tačke gledišta organizacione.

U odmaralištu „Roza Hutor" obećavaju da će rešiti sve probleme do kojih može doći za vreme takmičenja. Neće biti prepreka čak ni nedostatak snega, tvrdi generalni direktor odmarališta „Roza Hutor", Sergej Bačin:

Kod nas odlično radi sistem veštačkog snega, on je u potpunosti pušten u pogon, proizvodi na tone snega svake noći. Ovaj sneg mešamo s prirodnim i dobija se upravo onaj sastav, koji je potreban za takmičenje (...).

Nakon završetka međunarodnih takmičenja staze će biti dostupne svima. Odnosno, svako ko to želi, moći će da isproba olimpijsku trasu i da skija ogromnom brzinom. Naravno, ako bude dovoljno hrabar, jer tako brzih i strmih staza u Rusiji još nije bilo.

Izvor: Golos Rossii
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kiša i susnežica

Izvor: Politika, 16.Feb.2011

Od 16. do 18. februara padaće kiša mestimično, a 19. će preći u susnežicu ili sneg. Najviše dnevne temperature biće od 4 do 9 stepeni. Od 20. do 28. biće uglavnom suvo vreme sa temperaturama ispod višegodišnjeg proseka (najviše dnevne od 3 do 8 stepeni). U periodu od 24. do 26. padaće...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.