Jasna Šekarić osvojila zlato

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasna Šekarić osvojila zlato

Jasna Šekarić, reprezentivka Crvene zvezde, osvojila je zlatnu medalju u gađanju malokalibarskim (MK) pištoljem na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu na olimpijskom strelištu u Sidneju, gde je 2000. na OI bila druga vazdušnim pištoljem, sa 782,2 (585 krugova, precizno 294, brza paljba 291).

Pretekla je 22 – godišnju rusku reprezentativku Anu Mistjaninu, kojoj je ovo prvo finale na Svetskom kupu i karijeri >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i takmičarku iz Koreje, 42 – godišnju He Son Bo, koja je poslednju medalju na Svetskom kupu osvojila još 1994. u Minhenu.

Reprezentativka iz Koreje je pre finala bila osma, ali je odličnim rezultatom u dodatne četiri seirje po pet metaka brzom paljbom došla do postolja, rastuživši domaću publiku jer je za 0,7 krugova naturalizovana Australijanka Lalita Jaulesukaja bila - četvrta.

Jasna Šekarić je posle solidnog preciznog dela od 294 kruga (tri serije po 98 krugova) nešto slabije gađala brzom paljom paljbom – 291 krug (tri serije po 97 krugova) ali je u raspucavanje ipak ušla ušla na prvoj poziciji sa 585 krugova i imala je tri kruga više od Ruskinje Mastjanine i pet krugova bolji rezultat od Australijanka Rajan!

"Zadovoljna sam kako sam gađala u osnovnom delu obzirom da zbog hladnog vremena nismo mogli da treniramo MK pištoljem u Srbiji. Imala sam, praktično, samo dva tri treninga i to ovde u Sidneju", rekla je Jasna Šekarić.

"Finale sam loše gađala, nisam imala sigurnost. Ovo strelište mi je ostalo u lepoj uspomeni sa Olimpijskih igara pre deset godina kada sam osvojila srebro. Radujem se svakoj novoj medalju u karijeri, ovo je lep početak sezone u kojoj nas čeka veliki izazov Šampionat sveta u julu u Minhenu na kome će se vaditi olimpijske voze za London 2012.".

Prvu seriju od pet metaka u finalu, Jasna Šekarić je počela sa dve osmice(8,7 i 8,4) a osmice je imala i poslednjim metkom treće serije (8,1) i prvim metkom četvrte serije (8,1). Ukupno je imala 197,2 kruga, najslabiji rezultat u plej ofu! Prednost iz osnovnog dela, na sreću, nije se istopila i pretekla je rusku reprezentativku za krug! Na trećem mestu He Son Bo je imala fantastičan finale od 204 kruga i nadoknadila je skoro sav zaostatak u odnosu na Mastjaninu koja joj je bežala pet krugova! Domogla se bronze, a za srebro su joj nedostajale dve desetinke kruga!

Dortmund: Mirosavljev treći

Srpski reprezentativac Nemanja Mirosavljev osvojio je bronzanu medalju na turnur u Dortmundu u disciplini MK puška, trostav 3 puta 40 metaka u dvorani.

Mirosavljev je sa rezultatom od 1.269 krugova (1.170), po stavovima - ležeći 395, stojeći 383, klečeći 392, takmičenje završio iza pobednika Nemca Majka Ekharda sa 1.271,5 (1.174) i drugoplasiranog Sergeja Rihtera iz Izraela sa 1,270,7 (1.175) krugova.

"Čestitke Nemanji Mirosavljevu, postigao je dobar rezultat posle jakih treninga. Odlično je gađao u finalu i sasvim zasluženo stigao do bronze", izjavio je trener reprezentacije Goran Maksimović.

Ovo je 59. zlatna medalja sa Svetskih kupova za Jasnu Šekarić. Prvu je osvojila 1986. u Minhenu, a pre Sidneja, zlatom se okitila na predolimpijskom turniru ѕa Svetski kup u u Pekingu 2008. Ima i 14 srebrih i osam bronzanih medalja sa Svetskih kupova. Iz finala Svetskog kupa ima šest zlatnih odličja i kristalnih globusa, tri puta je u ovom takmičenju bila druga a jednom treća.

Sa OI Jasna Šekarić ima pet medalja u šest učešća– zlato i bronzu iz Seula 1988. i tri srebra iz Barselone 1992, Sidneja 2000. i Atine 2004. Bez trofeja iz dva finala ostala je u Atlanti 1996. Ima tri pojedinačne svetske titule (1987, 1990. i 1994) i jedno srebro (1989). Na šampionatima Evrope osvajala je pet pojedinačnih zlatnih medalja (1986, 1991, 1992, 1996. i 2005).

Dvoje srpskih strelaca Jasna Šekarić i Damir Mikec su učestvovali u svim finalima na Svetskom kupu u Sidneju. Šekarićeva je osvojila zlato MK pištoljem i bila je sedma vazdušnim pištoljem, dok je Damir Mikec bio četvrti MK i sedmi vazdušnim pištoljem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.