Hinkapi svedočio protiv Armstronga

Izvor: B92, 21.Maj.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hinkapi svedočio protiv Armstronga

Brojnim biciklistima koji su svedočili da je Lens Armstrong koristio doping, posle Tajlera Hamiltona, pridružio se i Džordž Hinkapi.

Prema izvorima medija u Sjedinjenim Državama, Hinkapi je obavestio federalne vlasti da je video kako sedmostruki pobednik trke "Tur d'Frans" koristi doping.

Hinkapi, koji trenutno vozi za BMC, bio je Armstrongov timski kolega tokom svih sedam izdanja "Tura" na kojima je on trijumfovao, a uz to su i veliki prijatelji.

Samo dan ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre nego što je obelodanjeno da je Hinkapi svedočio protiv Armstronga, brojne optužbe izneo je i Tajler Hamilton, olimpijski šampion iz Atine 2004. godine. Ceo intervju sa Hamiltonom, u kojem je on priznao doping, biće emitovan u nedelju u Sjedinjenim Državama, a u okviru te emisije biće obelodanjeni i da je Hinkapi dao svoj iskaz federalnim vlastima. Prema tim izvorima, Hinkapi je rekao da su on i Armstrong jedan drugog snabdevali zabranjenom supstancom EPO i da su razmišljali o upotrebi testosterona u pripremama za trke.

Hamiltonu i Hinkapiju se takođe pridružio još jedan Armstrongov timski kolega Frenki Andru, a prethodno je brojne optužbe nanizao Flojd Lendis, koji je, takođe, kao Hamilton godinama negirao doping pre nego što je izašao u javnost i priznao sve.

Armstrong tokom karijere ni na jednom testu nije bio pozitivan i uvek je negirao doping. Posle Hamiltonovih optužbi, Amerikanac je preko društvene mreže Twitter samo poručio:

"Preko 20 godina karijere. 500 doping kontrola širom sveta, tokom i van takmičenja. Nikada nisam pao ni na jednom testu. Time sam sve rekao”.

Hinkapi, koji se trenutno takmiči na "Trci oko Kalifornije”, negirao je da je razgovarao sa medijima, ali ne i sa federalnim vlastima, koji trenutno istražuju navodno korišćenje dopinga od strane biciklista ekipe US Postal pre deset godina.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.