Gruzijac preminuo

Izvor: RTS, 12.Feb.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzijac preminuo

Gruzijski olimpijski reprezentativac u sankanju 21-godišnji Nodar Kumaritašvili preminuo je od povreda zadobijenih na treningu u Vankuveru. Gruzija tuguje za sportistom. Organizatori kažu da je sam kriv, ali ipak menjaju stazu i povećavaju zaštitni zid. Rog žali za Gruzijcem.

Gruzijac je izgubio kontrolu nad sankama, preleteo zaštitnu ogradu i glavom udario u metalni stub.

Spasilačka ekipa odmah je došla na mesto nesreće, pružila prvu pomoć Gruzijcu, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je potom prebačen u bolnicu. Kako su saopštili predstavnici MOK-a, Kumaritašvili je sa staze izleteo brzinom od 145 kilometara na sat.

 Gruzijac se ove sezone takmičio u pet trka u okviru Svetskog kupa, u kojem je zauzeo 44. mesto.

Njegovoj pogibiji je prethodio i incident u kojem je aktuelni olimpijski šampion Armin Cegler, takođe, izleteo sa staze, ali je prošao bez ozbiljnijih povreda.

Kumaritašvili sam kriv za tragediju

Gruzijski sankaš Nodar Kumaritašvili, koji je izgubio živog tokom treninga, sam je kriv za tragediju, ističe se u saopštenju koje su jutros izdali kanadska policija i Međunrodna sankaška federacija (FIL).

U istrazi koju su sproveli istražni sudija Britanske kolumbije, kanadska policija i FIL, konstatovano je da je do nesreće došlo zbog greške Kumaritašvilija:

"Gruzijski takmičar je prekasno izašao iz krivine broj 15, zatim izgubio kontrolu nad sankama, što je prouzrokovalo tragičnu nesreću", ističe se u zajedničkom saopštenju istražnih organa.

Uprkos tragediji olimpijska takmičenja u sankanju će se nastaviti prema utvrđenom rasporedu, s tim što je FIL zatražio od organizatora da do početka takmičenja povisi zaštitnu ogradu na zadnjem delu staze.

Takmičenja u ovom sportu počinju u subotu i nedelju kada će se za medalje boriti muškarci.

Menja se staza za sankanje posle smrti sportiste

Staza u Klizačkom centru u Vistleru na Zimskim olimpijskim igrama biće promenjena posle smrti 21-godišnjeg sankaša iz Gruzije Nodara Kumaritašvilija

Funkcioneri Međunarodne sankaške federacije i Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru saopštili su da će biti podignut zid na izlazu iz krivine broj 16, poslednje na stazi, na kojoj je Kumaritašvili izgubio kontrolu, poleteo i udario u čelični stub.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da je to "preventivna mera". Sankaši će imati još jedan dodatni trening u subotu ujutru po lokalnom vremenu, samo devet sati pre nego što počnu takmičenja za medalje.

U isto vreme biće održan i trening za sankašice, četiri sata pre početka takmičenja.

Rog žali zbog smrti gruzijskog sportiste

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog izrazio je žaljenje zbog smrti gruzijskog olimpijskog reprezentativca Nodara Kumaritašvilija.

"Cela olimpijska porodica je pogođena tom tragedijom koja baca senku na ove igre", rekao je Rog.

Gruzijski olimpijski reprezentativac u sankanju 21-godišnji Nodar Kumaritašvili preminuo je večeras od povreda zadobijenih na današnjem treningu u Vankuveru.

Gruzijac je izgubio kontrolu nad sankama, preleteo zaštitnu ogradu i glavom udario u metalni stub. Spasilačka ekipa odmah je došla na mesto nesreće, pružila prvu pomoć Gruzijcu, koji je potom prebačen u bolnicu.

Kako su saopštili predstavnici MOK-a, Kumaritašvili je sa staze izleteo brzinom od 145 kilometara na sat.

Gruzijac se ove sezone takmičio u pet trka u okviru Svetskog kupa, u kojem je zauzeo 44. mesto.

Gruzija tuguje za Kumaritašvilijem

Cela Gruzija je u šoku zbog pogibije reprezentativca ove zemlje u sankanju Nodara Kumaritašviliju tokom treninga uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru, prenela je nacionalna televizija Rustavi.

Tuiga za izgubljenim mladim životom naročito je primetna u rodnom mestu nesrećnog sportiste, Bakurijaniju.

Njegovi prijatelji, poznanici, rodbina, pa i ljudi koji ga lično nisu poznavali, okupljaju se u domu njegovih roditelja i sestre, kako bi im izrazili saučešće.

"Ceo grad je u šoku. Svi su poznavali tog dečka i verovali da će ih on na Olimpijskim igrama dostojno predstavljati. Njegova porodica je skrhana bolom", izjavio je Giorgi Gavaun, prijatelj porodice Nodara Kumaritašvilija.

Gruzijskla olimpijska reprezentacija koju čine tri alpska skijaša, tri takmičara u umetničkom klizanju i jedan takmičar u sankanju, Levan Gurašidze, odlučila je da nastavi učešće na Igrama u Vankuveru.

Sa njima je razgovarao predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, pošto je minutom ćutanja odata pošta poginulom sportisti.

"Izgubili smo divnog mladića. Nastavimo zbog njega da se takmičimo.On bi bio srećan da vidi Gruziju na pobedničkom postolju", rekao je Sakašvili za nacionalnu gruzijsku televiziju..
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.