Dudaš u potrazi za idealnim desetobojem

Izvor: Politika, 09.Jul.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dudaš u potrazi za idealnim desetobojem

Atletičar Mihail Dudaš želi da se na olimpijskom debiju u svim disciplinama što više približi svojim rekordima i nadmaši 8.256 bodova iz Daegua

Nije ni suviše visok (1,83 m) ni suviše snažan (80 kg), ni dovoljno iskusan (rođen 1. novembra 1989), a ipak je jedan od najboljih desetobojaca sveta, atleta od kojih se traži i brzina i snaga i odraz, čak i izdržljivost i sve to u deset disciplina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u samo dva dana.

Mihaila Dudaša, našeg rekordera u desetoboju to ne brine, čak ni to što kompleksna disciplina zahteva i kompleksne uslove, a u Srbiji i kad se u obzir uzmu svi stadioni (dvorana još ne postoji) teško da bi se kompletirali uslovi za treninge svih deset disciplina desetoboja.

– Prihvatio sam pravila igre kakva jesu. Srbija je Srbija, nije Nemačka ili Velika Britanija, ali ja sam uspeo da oko sebe stvorim svoj mali svet i to je donelo zadovoljavajuće rezultate i plasmane, uključujući i tri bronzane medalje sa juniorskih i mlađeseniorskih prvenstava Evrope i sveta, šesto mesto na svetu u seniorskoj konkurenciji i, sada, četvrto, najnezahvalnije, na Evropskom prvenstvu – kaže Mihail Dudaš.  

Atletičar novosadske Vojvodine se sada priprema za Olimpijske igre u Londonu gde će startovati u najjačoj svetskoj konkurenciji, istoj u kojoj je prošle godine na Svetskom prvenstvu u Daeguu osvojio šesto mesto i postavio državni rekord sakupivši 8.256 bodova.

– Konkurencija će biti kao u Daeguu, s tim što će Amerikanac Ešton Iton doći kao novi svetski rekorder. On je fenomenalan atleta i dobar dečko, samo godinu dana je stariji od mene, ali ja se ne merim s njim. On nije moja kategorija. Ne plašim se konkurencije niti razmišljam o njoj. Moje je da se fokusiram na svoje nastupe, da dam maksimum i onda će se, verujem, sve dobro završiti i biće sigurno bolje nego u Helsinkiju – kaže atletičar novosadske Vojvodine, koji je na Evropskom šampionatu u glavnom gradu Finske zauzeo četvrto mesto.

Kompletirao je deset disciplina sa drugim zbirom karijere (8.154 boda) iako nije bio potpuno fit...

– Na nesreću, ili na sreću u periodu pred Evropsko prvenstvo nisam mogao da se podjednako bavim svim disciplinama, imao sam problem sa šakom i petom. Već kad bih podigao kuglu zabolelo bi me i znao bih da me pri izbačaju čeka još veći bol. Pet nedelja uoči puta u Helsinki nisam mogao da treniram skokove (dalj i vis) pa sam u dalju dobro prošao sa 7,36 m, a i u skoku uvis gde nam je dodatni problem bila kiša. I tako – peta, kiša, peta i preskočio sam 1,97 m, a moglo je možda tri santimetra više. Ostaviću te santimetre za London – kaže Dudaš.

U Helsinkiju učenik trenera Feđe Kamasija popravio je lične rekorde na 110 m sa preponama i bacanju koplja, a na pitanje u kojim disciplinama ima još prostora za napredak bez dvoumljenja je odgovorio:

– U svim. Možda najviše u kugli, ali desetoboj ne zavisi od od jedne discipline i bitno je da se sve discipline na jednom takmičenju završe na što višem nivou i da se ni u jednoj ne načini greška. To nisam uspeo u Helsinkiju, ali se nadam da ću u Londonu uspeti u tome.

Da li će to značiti i novi državni rekord?

– Da, pašće rekord. To je moj cilj, a koji će mi to plasman doneti stvarno ne znam – kaže naš olimpijac.

Uoči Igara u Londonu Dudaš je 18. na svetskoj rang listi sa 8.154 bodova iz Helsinkija, a 12 višebojaca ove sezone ostvarilo je rezultat bolji od njegovog prošlogodišnjeg rekorda (8.256). Ipak, naš rekorder i debitant ne razmišlja o tome. Usredsređen je na sopstveni nastup...

------------------------------------

Dudaš vredi 8.406 bodova

Mihail Dudaš će u Londonu pokušati da izvede što „idealniji” desetoboj, da u svakoj disciplini bude (bar) što bliži svojim ličnim rekordima, a oni nisu za potcenjivanje.

Na 100 m njegov lični rekord je 10,71 sekundu, na 400 m 47,74, na 1.500 m 4:24,30, na 110 m s preponama 14,78, u skoku uvis 2,04 m, u skoku motkom 4,90 m, u skoku udalj 7,63 m, u bacanju kugle 13,76 m, u bacanju diska 44,70 m i u bacanju koplja 59,98 m.

Te rekorde popravljao je i postavljao na sedam takmičenja (Kaunas, 2009; Brežice 2009; Gecis 2010; Ostrava, 2011; Daegu 2011; Novi Sad 2012; Helsinki 2012), a kad bi u Londonu izjednačio sve rekorde sakupio bi 8.406 bodova.

Svako poboljšanje donelo bi, naravno, još bodova... U Pekingu 2008. bronza je osvojena sa 8.527 bodova (Suarez, Kuba), a bilo je dovoljno i 8.329 jer je četvrtoplasirani (Pogorelov, Rusija) imao 8.328 bodova. Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu Suarez je ponovo osvojio bronzu sa 8.501 bodom, a Rus Drozdov je bio četvrti sa 8.313...

Ž. Baljkas

objavljeno: 10.07.2012.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.