Do viđenja u Londonu: Svečano zatvorene Olimpijske igre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do viđenja u Londonu: Svečano zatvorene Olimpijske igre

PEKING - Na stadionu "Ptičje gnezdo" u Pekingu danas su svečano zatvorene 29. Letnje Olimpijske igre na kojima je tokom 16 dana učestvovalo 10.500 sportista iz 204 zemlje.

Zastavu Srbije koja je na Igrama osvojila tri medalje - srebrnu u plivanju i bronzane u tenisu i vaterpolu, na ceremoniji zatvaranja nosio je odbojkaški reprezentativac Saša Starović.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog proglasio je Igre u Pekingu zatvorenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pozvao sve sportiste da "proslave dolazak nove 30. Olimpijade". "Zahvaljujući Kini proživeli smo u Pekingu magičnih 16 dana. Kroz ove Igre svet je mnogo naučio od Kine, ali i Kina od sveta", rekao je Rog i poželeo da u svim sportistima "i dalje živi olimpijski duh".

Predsednik Organizacionog odbora Igara u Pekingu Liju Đi zahvalio se sportistima iz celog sveta na "borbenosti, fer pleju i sportskom duhu".

"Igre u Pekingu bile su test za Kinu i dokaz da je naša zemlja važan član olimpijske porodice. Igre su bile velika proslava mira i ljubavi među ljudima", istakao je Liju Đi.

I zatvaranje - spektakularno

Oko 7.000 vežbača učestvovalo je u spektaklu zatvaranja Igara, prenoseći osnovnu poruku - ponovno ujedinjenje.

Uz tradicionalni kineski bubanj i zvuk zvoncića nekoliko stotina vežbača započeo je "epilog" kineske olimpijske "priče".

Zahvalnost volonterima

"Stranica" je bila na trenutak zatvorena, da bi na centralni teren "provalila" reka od nekoliko hiljada sportista iz svih zemlaja učesnica, praveći veliku svetsku žurku.

Na red su potom došli predstavnici volontera, ljudi koji su činili dušu ovih Igara.

Čak milion dobrovoljaca je pomoglo u višemesečnim pripremnama Igara u Pekingu. Njima su se buketima cveća zahvalili sportisti predvođeni bivšim olimpijskim šampionom u plivanju Aleksandrom Popovim, koji su izabrani u Sportsku komisiju MOK.

Dabldeker - transformers

Potom je simbolično točak istorije pomeren unapred - u 2012. godinu, kada će novi domaćin Igara biti London.

Posle primopredaje olimpijske zastave između gradonačelnika Pekinga i Londona, Guo Đinlonga i Borisa Džonsona, na stadion je ušao veliki crveni "dabldeker".

Simbol Londona se potom transformisao u zeleni fudbalski stadion na čijem krovu se pojavio jedan od najboljih fudbalera današnjice Dejvid Bekam i - degažirao "bubamaru" u publiku.

Lepe želje do iduće Olimpijade

Pre njegovog pojavljivanja, gitarista legendarne rok grupe Led Cepelin, Džimi Pejdž, odsvirao je čuveni hit iz sedamdesetih godina "Puno ljubavi".

Ponovo su zatim Kinezi vratili "točak" u 2008. godinu i uz pomoć 396 vežbača napravili postolje olimpijske vatre, poručivši time da olimpijski duh u ljudima gori poput plamena.

Potom su postolje plamena preobrazili u "Kulu sreće" i okružili je sa pet krugova koji nose ne samo olimpijsku, već i kinesku simboliku sreće.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svečano zatvorene Olimpijske igre

Izvor: RTV Pink, 24.Avg.2008

Peking oduševio. . . Na stadionu Ptičje gnezdo u Pekingu svečano su zatvorene 29. Letnje Olimpijske igre na kojima je tokom 16 dana učestvovalo 10.500 sportista iz 204 zemlje.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.