Izvor: Radio 021, 02.Sep.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će obeležiti nedelju pred nama

Polazak u školu, košarka, odbojka, tenis, prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini, ali i saslušanja u Rusiji i sletanje na Mesec indijske misije.

Fonet

Pored početka školske godine i mnogo sporta - odbojke, košarke i tenisa, očekuje nas prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini i povratak poslanika u parlament, kako u Srbiji tako i u Velikoj Britaniji.

Prva Povorka ponosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Bosni i Hercegovini

Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini biće održana u nedelju 8. septembra.

Povorka će biti organizovana pod sloganom 'Ima izać'.

Sarajevo je poslednji na listi glavnih gradova na Balkanu koji će po prvi put organizovati paradu.

Balkan i LGBT: Kad političari ne paze šta pričaju

„Vrlo važno je reći da je Povorka ponosa protest kao i svaki drugi. To što se zove Povorka ponosa je čisto zbog istorijskog nasleđa, ali je to i dalje protest. ", poručila je članica organizacionog odbora Lejla Huremović.

Povorka ponosa kretaće se centralnim gradskim ulicama u Sarajevu.

BBCOdbojka, tenis, košarka

Dok se Svetsko prvenstvo u košarci tek zahuktava, Evropsko prvenstvo u odbojci za žene i Gren slem US open ulaze u završnicu.

Košarkaška reprezentacija nastavlja borbu u grupnoj fazi, a protivnik će im u ponedeljak biti reprezentacija Filipina.

Na Evropskom prvenstvu u odbojci, Srbija se plasirala i četvrtfinale, a utakmice su na programu u sredu.

Na jednom od četiri najveća Grend slem turnira Novak Đoković predao je meč u osmini finala švajcarskom teniseru Stanislasa Vavrinki, zbog problema sa levim ramenom.

Finale „iza scene“: Kako je Novak utišao Vimbldon – znam, bio sam tamo Kako su koševi iz ulice, kraja i školskog stvorili „Zemlju košarke“ BBCDonji dom britanskog parlamentaPonovo radi parlament i u Velikoj Britaniji i u Srbiji

Britanski poslanici se u utorak 3. septembra vraćaju u parlament posle letnje pauze, a pre najavljene suspenzije parlamenta.

Prvo važno pitanje biće hoće li lider laburista Džeremi Korbin sakupiti dovoljno podrške da započne glasanje o nepoverenju vladi Borisa Džonsona.

Za to mu je neophodno da ubediti bar neke poslanike Konzervativne stranke da glasaju protiv njihove vlade, a, u tom slučaju, on i opozicija će imati 14 dana da sastave novu većinu.

Pritom, odluka o suspenziji treba da bude doneta u periodu od 9. do 12. septembra, s tim da se taj proces završi do 12. oktobra.

Srpski poslanici će u parlament dan kasnije i to na vanredno zasedanje na kome treba da verifikuju nekoliko međudržavnih sporazuma.

Sporazumi se odnose na ukidanje viza za građane Paragvaja, Surinama, Dominikanske republike Mjanmarske Unije.

Kampanja o Bregzitu

Vlada Velike Britanije pokrenula je informativnu kampanju kako bi javnost „pripremila za Bregzit".

Kampanja je počela u nedelju pokretanjem veb stranice gov.uk/brexit.

Bilbordi i oglasi na društvenim mrežama pojaviće se tokom narednih dana, a televizijske reklame će se emitovati kasnije ovog meseca.

Majkl Gouv, koji je zadužen za planove Bregzita bez dogovora, rekao je da oglasi podstiču „zajedničku odgovornost" za pripremu za izlazak iz EU 31. oktobra.

Objavljeno je da bi kampanja mogla koštati čak 100 miliona funti jer ministri žele da informišu ljude šta bi trebalo da urade, ako treba,, pre roka.

Bledski forum

U Sloveniji će se u ponedeljak okupiti veliki broj zvanica sa Zapadnog Balkana, iz Evropske Unije i SAD na 14. Bledskom strateškom forumu „Izvori (ne)stabilnosti".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će se tom prilikom sresti sa visokim zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, koji je nedavno imenovan za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

FonetDačić će u okviru Bledskog foruma imati prvi sastanak sa Palmerom, otkad je dobio novo zaduženje na Zapadnom BalkanuPens u Londonu

Američki potpredsednik Majk Pens boravi u Londonu, gde će imati sastanke na visokom nivou.

Bela kuća je saopštila da će „u centru pažnje biti jačanje i proširenje bilateralnih ekonomskih odnosa nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, suzbijanje iranske agresije na Bliskom Istoku i šire, te rešavanje pretnji od kineskog malignog uticaja, uključujući razvoj 5G telekomunikacione mreže".

Rusija: saslušanja zbog protesta

U Rusiji ove nedelje počinju saslušanja uhapšenih učesnika i navodnih organizatora protesta koji se već mesecima održavaju u Moskvi.

Istraga je okončana u rekordnom roku - proteklo je manje od mesec dana od protesta pre suđenja, uključujući i istrage o slučajevima optuženih za masovne nemire.

Ovaj slučaj će takođe biti vođen po specijalnoj proceduri, što znači da se presuda može očekivati već u utorak.

Francuska protiv petlića

Za četvrtak, 5. septembar zakazano je izricanje presude u slučaju protiv Morisa, bučnog petlića u francuskom gradu Sen Pjer Doleron.

Komšije su tužile Morisove vlasnika i tražile da ga presele, jer ih budi rano ujutro.

Indija na Mesecu

Očekuje se da u petak 6. septembra indijska lunarna misija Čandrajan-2 sleti na Mesec.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Košarka,   Odbojka

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.