Izvor: Radio 021, 26.Feb.2020, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer Španije i predsednik Katalonije počeli razgovore o rešavanju krize

Premijer Španije Pedro Sančez i predsednik Katalonije Kvim Tora poćeli su u Madridu dugo najavljivane razgovore o načinu za prevazilaženje političke krize u najbogatijoj španskoj pokrajini.

Sančez je dočekao Toru u vrtu palate Monkloa, u kojoj se nalazi sedište vlade, a kamere su zabeležile njihov srdačan razgovor, preneo je AP.

Razgovori dve delegacije se vode iza zatvorenih vrata, a od današnjeg sastanka niko ne očekuje previše, jer su pozicije dve strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dijametralno suprotne.

"Danas ćemo početi da razgovaramo, ali će napredak biti veoma težak i složen", poručio je Sančez pre sastanka.

Najavljujući razgovore, Tora je rekao da će ponoviti zahtev da se Kataloniji dozvoli referendum o nezavisnosti, kao i da devetorica osuđenih bivših lidera tog regiona budu puštena iz zatvora. Sančez je u januaru bio primoran da pristane na razgovore zbog toga što bez podrške katalonskih separatističkih poslanika ne bi uspeo da dobije podršku parlamenta za formiranje vlade. Katalonci i dalje imaju snažne adute, jer će premijeru isti glasovi biti neophodni i za usvajanje budžeta.

S druge strane, Tora ima problema u Barseloni i moraće da raspiše prevremene izbore zbog neslaganja sa drugim separatističkim partijama oko načina političkog delovanja.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.