Predstavljen najatraktivniji PC na svetu - made in Serbia

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2018, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen najatraktivniji PC na svetu - made in Serbia

Zvanično najatraktivniji personalni računar na svetu, poreklom iz Srbije, predstavljen je danas široj javnosti u Beogradu, a njegovi tvorci poručuju da se svakako može govoriti o novom srpskom brendu, koji se u samom startu svetskog takmičenja u kompjuterskim inovacijama na Tajvanu izdvojio po inovativnosti i dizajnu.

Na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u modifikacijama i inovacijama računara i računarskih kućišta (CMWS), računar nazvan AXE-R, projekat braće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Nenada i Nemanje Đorđevića i Dušana Srbljaka, osvojio je prvo mesto i po glasovima publike i po glasovima žirija, zahvaljujući svom atraktivnom dizajnu, ali i impresivnim komponentama. Konkurencija je, saglasni su konstruktori, bila žestoka, budući da su se nadmetala 94 tima iz celog sveta, sa velikim budžetima i već dokazanim moderima.

"Kada pravite jedan ovakav model suština je u detaljima, kao kada stanete ispred akvarijuma. To je na kraju i prevagnulo kod sudija. Ovo je prvi put u istoriji tog takmičenja da je neko osvojio dve prve nagrade. Prva je glas publike, a druga glas žirija", kaže Dušan Srbljak.

Navodi i da nemaju plan da zaštite ovaj projekat, jer "ma koliko god to zvučalo čudno, ovo kućište je pobedilo na jednom eminentnom svetskom takmičenju i kao takvo je svetski priznato, zbog čega bi svaki pokušaj kopiranja predstavljao sramotan potez za bilo koju kompaniju".

Nenad Đorđević ističe da je originalnost njihove ideje u jedinstvenom obliku PC-a, precizirajući da je prvi put u istoriji računarstva napravljeno heksagono kućište. Poprilično je, napominje, bio veliki izazov smestiti sve komponente koje su predviđene za kućište kvadratnog oblika "u nešto ovakvo", ali na tome je rađeno osam meseci, a odlukom žirija i publike je na ovogodišnjem Case Mode takmičenju odato priznanje da je to ipak nešto što je nesvakidašnje i najbolje.

Navodi i da je ideju za ovaj dizajn dobio pre dve godine kada je na istom takmičenju osvojio treće mesto i kada je dobio pehar koji bio heksagonog oblika.

Takmičenje se, kako objašnjava, zasniva na dve kategorije - Scratch Build i Tower mod, a "srpski" računar je osvojio nagradu u prvoj kategoriji, koja bukvalno podrazumeva dizajniranje "od nule".

"Sve ovo smo isprojektovali, izdizajnirali kroz softver kao što je AutoCAD i kasnije to izrađivali na laserskim mašinama, a metale savijali kako bismo napravili nešto nesvakidašnje", priča Đorđević.

Najavljuju i da se spremaju za takmičenje sledeće godine i da tim već radi na jednom projektu, koji će, kako se nadaju, zaseniti postojeći.



Autor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.