Izvor: Radio 021, 21.Apr.2021, 09:26

Evo kada počinje obnova kuće bana Jelačića u Petrovaradinu i šta će radovi obuhvatiti

Obnova rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu počeće u maju i završiće se do kraja godine.

Kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu vraćena je hrvatskoj zajednici u Srbiji krajem prošle godine, a za otkup dela objekta Vlada Srbije je donirala 600.000 evra, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno dodatnih 100.000 evra.

Kako je rečeno, od ukupno otkupljenih oko 350 kvadratnih metara, biće obnovljena 264 kvadratna metra na prvom spratu i oko 80 kvadratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << metara na drugom nivou objekta.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada Siniša Jokić rekao je da je ta kuća jedan od najlepših i najznačajnijih objekata u Novom Sadu i dodao da je namera da on postane jedan od najsavremenijih kulturnih centara grada Novog Sada, koji će primati goste iz celog sveta.

Potpredsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) za Srem i član novoosnovanog odbora Fondacije "Spomen-dom bana Josipa Jelačića", Darko Vuković, objasnio je da će prostor biti sastavljen od nekoliko celina, poput prostorija za održavanje okruglih stolova, izložbenog prostora i brojnih drugih aktivnosti, a tu će se nalaziti i kancelarije Konzulata Hrvatske i HNV-a.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.