Debitantkinje na startu

Izvor: Politika, 04.Feb.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debitantkinje na startu

Danas u 15 časova u Novom Sadu počinje meč naše i kanadske reprezentacije u Drugoj svetskoj grupi Kupa federacije za teniserke

Dvoboj naše i kanadske reprezentacije u Drugoj svetskoj grupi Kupa federacije za teniserke počinje danas susretom debitanata. Može to da se kaže i za Aleksandru Krunić (281. na svetskoj listi), koja nema ceo meč u državnom timu, a Rebeka Marino (84), njena protivnica, jedina uzdanica gošći među sto prvoplasiranih, zaista i igra prvi put. Njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << duel u Velikoj dvorani novosadskog Spensa počinje u 15 časova. Zatim se naš najveći adut Bojana Jovanovski (54) sastaje s Aleksandrom Voznjak (138), koja je pretprošle godine dogurala do 21. mesta, ali zbog povrede nije odigrala ni meč posle poraza u prvom kolu Međunarodnog prvenstva SAD potkraj prošlog leta.

Krunićeva, koja na sredini idućeg meseca ulazi u punoletstvo, ima u reprezentaciji set i jedan gem. Njoj je ukazana šansa da bude u paru s Anom Jovanović protiv Nurije Ljagostere Vives i Lurdes Domingez Lino u doigravanju sa Španijom za ulazak u Svetsku grupu, pre dve godine u Ljeidi. Naš tim je posao obavio u prva tri meča, s dve pobede Jelene Janković i jednom pobedom Ane Ivanović, pa je nova nada našeg tenisa dobila priliku u susretu bez rezultatskog značaja. Špankinjama je prvi set pripao sa 6:2, a u drugom su povele s 1:0. Onda je počela da pada kiša. Duel nije ni završen.

Sutra, kada je dan odluke, pošto se igra na tri pobede, prvo igraju Jovanovski i Marino (14 časova), a zatim Krunićeva i Voznjak. Za meč parova, koji je na kraju, naš selektor Dejan Vraneš je prijavio Jovanovićevu (322) i 16-godišnju Tamaru Čurović (621), a Silvan Bruno se odlučio za Mari Iv Peletje (536) i Šeron Fičmen (230). Promena može da se izvrši najkasnije deset minuta po završetku četvrtog singla. Žreb je obavljen u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Kakav god ishod da bude, i jedan i drugi tim imaju novi ispit 16. i 17. aprila. Pobednik tada bije bitku da dogodine bude među osam najboljih reprezentacija na svetu, a poraženi se spasava da ne ispadne u zonski stepen takmičenja, to jest, da ostane gde je sada.

Pošto su Jankovićeva i Ivanovićeva otkazale učešće, sve oči su uprte u Jovanovski. Njene dobre igre u Australiji na početku sezone podgrevaju optimizam našeg tima.

– Nemam spremljenu taktiku za duele s kanadskim teniserkama. Igraću svoju igru jakog ritma – samouvereno deluje naša najbolja igračica u ovom meču, koja bi protivnicu mogla da samelje borbenošću i snažnim forhendima.

Krunićevoj je igra njene današnje suparnice nepoznanica. Naša teniserka je objasnila da mora da se osloni na promišljenu taktiku, pošto snagom ne može parira stasitoj Kanađanki.

Selektor gostujućeg tima je istakao da je predvideo Vranešovu odluku da na drugoj „tabli” bude Krunićeva, a ne starija i iskusnija Jovanovićeva.

– Ne želim da dajem prognoze, ali naša prednost može da bude što smo pobedili na osam u poslednjih devet mečeva. Imamo jak timski duh i dobru atmosferu među igračicama – optimista je Bruno.

Kanada se za mesto u Drugoj svetskoj grupi izborila pošto je prošle godine ostvarila sve četiri pobede u Američkoj zoni Kupa federacije, a u doigravanju je u Montrealu pregazila oslabljenu Argentinu s 5:0. I prethodni put je bila nepobediva na zonskom turniru, ali je u plej-ofu poklekla kao gost Belgije, koja je konačnu pobedu izvojevala u igri parova. Naš tim je načinio korake unazad pošto je prošle godine poražen oba puta u Beogradskoj areni. U prvom kolu Svetske grupe uspešnije su bile Ruskinje, a u doigravanju za opstanak među najboljima i Slovakinje su pobedile s 3.2.

G. A.

-----------------------------------------------------------

Francuskinje u Rusiji

Danas i sutra u Svetskoj grupi Kupa federacije za teniserke igraju: Rusija – Francuska (Moskva), Australija – Italija (Hobart), Slovačka – Češka (Bratislava), Belgija – SAD (Antverpen). Ostali susreti u Drugoj svetskoj grupi su: Estonija – Španija (Talin), Slovenija – Nemačka (Maribor), Švedska – Ukrajina (Helsingborg).

objavljeno: 05.02.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.