Izvor: Radio 021, 30.Okt.2020, 10:18

Bosna i logika: Babo pušten na slobodu zbog predizborne kampanje

Fikret Abdić Babo pušten je iz zatvora nakon što su njegovi pravni zastupnici u sredu, 28. oktobra, podneli zahtev Kantonalnom sudu u Bihaću da mu se omogući učestvovanje u predizbornoj kampanji.

Aktuelni načelnik Velike Kladuše i kandidat za poziciju načelnika na lokalnim izborima 2020. godine stigao je u četvrtak, 29. oktobra, u ovu opštinu gde su ga dočekali simpatizeri i članovi Laburističke stranke.

On se obratio prisutnima koji su se okupili neposredno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pre njegovog dolaska.

"Nije vreme da se bavimo krivcima, nego da svi zajedno idemo u kampanju. Iako sam bio u zatvoru, pratio sam šta se dešava. Nemamo konkurenciju, idemo na pobedu", kazao je Abdić prilikom obraćanja simpatizerima Laburističke stranke.

I ranije su se njegovi branioci žalili Kantonalnom sudu, kao i Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) zbog toga što je Abdić onemogućen da aktivno učestvuje u političkoj kampanji.

Abdić je uhapšen zajedno sa još pet saradnika 18. juna u akciji Federalne uprave policije, zbog sumnje u zloupotrebu položaja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne delatnosti.

Kantonalni sud u Bihaću odredio je 21. juna jednomesečni pritvor za Abdića, i njegovog saradnika Sulejmana Silića.

Tri osobe su puštene na slobodu nakon što su sarađivali s Tužilaštvom i priznali krivična dela, te je odlučeno da ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili mera zabrane.

Na lokalnim izborima 2016. godine, Abdić je sa 77 godina izabran za načelnika Velike Kladuše, mesta na krajnjem severozapadu BiH, i pored činjenice da je u Hrvatskoj pravnosnažno osuđen za ratne zločine.

Županijski sud u Karlovcu osudio Fikreta Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je krivim zbog uspostavljanja Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni komandant takozvane Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dve trećine kazne.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata "Agrokomerc", jednog od najmoćnijih privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije, ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u SFRJ.

Optužen je 1987. godine, između ostalog, za izdvanje menica bez pokrića u vrednosti od oko 400 miliona dolara. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ova presuda nikada nije postala pravnosnažna.

Krajem 1989. Fikret Abdić izlazi iz zatvora i nastavlja da vodi "Agrokomerc" i pored presude za privredni kriminal.

Na osnovu rezultata prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini (1990. godine) Fikret Adić je ušao u sastav Predsedništva tadašnje Republike BiH, ali je odlukom republičke skupštine, 1993. godine smenjen sa ove funkcije nakon što je proglasio Samostalnu autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosna.

Autor: Radio Slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.