Izvor: Luftika.rs, 22.Apr.2023, 11:26

Zavirite u trodnevni šampionski jelovnik Novaka Đokovića

Čitav svet zna da najbolji svetski teniser Novak Đoković izrazito pažljivo vodi brigu o svom telu kako bi mogao da isprati profesionalne zahteve i stvori preduslove da ostane na vrhu i pored toga što 22. maja puni 36 godina.
Zbog toga Đoković sa svojim timom pažljivo bira namirnice, a njegova ishrana već dugo intrigira javnost. Nedavno je priznao da ne voli mnogo da eksperimentiše sa hranom, a svima je poznat njegov „sukob“ sa glutenom.
On je iz ishrane izbacio mlečne >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << proizvode, kao i šećer i crveno meso, a njegov režim ishrane vrlo je specifičan i za mnoge bi predstavljao pravi izazov u smislu strogog pridržavanja.
Foto: Instagram Pije velike količine vode tokom dana, a jutro započinje čašom mlake vode sa limunom za detoksikaciju.
On je u jednom intervjuu otkrio da na prazan stomak ujutru pije sok od celera, zatim sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i drugim hranljivim suplementima.
U prvom delu dana jede puno voća i salata, izbegava namirnice koje se dugo vare, pa ujutru jede žitarice, kinou, divlji pirinač, proso, krompir kuvan na pari.
Đoković je primenjivao i autofagiju kada je rekao da ne jede po 16 sati dnevno, a uglavnom se pridržava određenih pravila u ishrani prema kojima je i sačinjen „jelovnik za šampiona“, a u nastavku pogledajte šta on podrazumeva.
Prvi dan Doručak: Pije vodu čim ustane i to sa dve kašike meda. Zatim jede musli (uključujući organski ovas ili zob, brusnice, suvo grožđe, semenke bundeve ili suncokreta i bademe).
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): hleb bez glutena ili krekeri sa avokadom i tunjevinom.
Ručak: Salata od mešanog zeljastog povrća, pasta primavera bez glutena (uključujući testeninu od pirinča, tikvice, špargle, sušeni paradajz i opcioni veganski sir).
Popodnevna užina: Jabuka sa puterom od indijskog oraha; dinja.
Večera: Kelj, cezar salata (kelj, komorač, kinoa i pinjoli) plus dresing (uključujući inćune ili sardine); minestrone supa; fileti lososa sa pečenim paradajzom i marinadom.
Drugi dan Doručak: Voda, dve kašike meda, banana sa puterom od indijskog oraha, voće.
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): Tost bez glutena sa bademovim puterom i medom.
Ručak: Salata od mešanog zeljstog povrća, začinjena salata sa rezancima (uključujući rezance bez glutena, crvenu papriku, rukolu, indijski orah i listove bosiljka, balsamiko sirće).
Užina sredinom popodneva: Integralne pločice sa voćem i orašastim plodovima;
Večera: Salata od tunjevine (boranija, kanelini pasulj, rukola, tunjevina, crvena paprika, paradajz i leblebija iz konzerve), paradajz supa, pečeni paradajz.
Treći dan Doručak: Voda, dve kašike meda, ovas bez glutena sa puterom od indijskog oraha i bananama, voće.
Užina sredinom jutra (ako je potrebno): Domaći humus (uključujući leblebiju i soja sos bez glutena) sa jabukama.
Ručak: Zelena salata, testenina bez glutena sa moćnim pestom (uključujući testeninu od pirinča, orahe i listove bosiljka).
Popodnevna užina: Avokado sa krekerima bez glutena, voće.
Večera: Salata sa avokadom i domaćim prelivom, supa od šargarepe i đumbira.
Izvor: N1
Šta je jeo Dušan Silni: 3 omiljena recepta sa srpske carske trpeze

Pogledaj vesti o: Novak Đoković,   Tenis

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.