Zašto se Novaku Đokoviću prašta više nego njegovoj supruzi Jeleni?

Izvor: B92, 14.Maj.2020, 10:50

Zašto se Novaku Đokoviću "prašta" više nego njegovoj supruzi Jeleni?

Kada ste pozanti svaka vaša reč se meri sto puta i tumači na potpuno različite načine, kako kome odgovara. Neki vas hvale, neki vas kude. Do dizanja u zvezde do osuda i etiketiranja. I poslednjih dana u centru pažnje cele Srbije je Jelena Đoković i njene izjave.

Poslednja u nizu je da zdravlje iz usta utiče na žensku neplodonost. I kako treba izbegavati kreme za sunčanje jer je crvenilo kože prirodan način odbrane. Tako su preneli mediji. Pitanje je i da li mediji traže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << senzaciju i imaju li poznate ličnosti pravo na svoje mišljenje i može li tek tako to mišljenje bude podeljeno sa svima bez ikakvih posledica.

O ovome se povela velika debata u "Jutru" na TV Prva, a Kristina Brajović Car, psihoterapeur rekla je da su njih dvoje medijske ličnosti i da mediji nisu tu da bi sada odbranili Jelenu Đoković od nečega "što sama nije objasnila do kraja".

"Ovde pričamo sada o njenoj medijskoj ličnosti... Mislilm da se prepustila nečemu što nije samo odgovornost već i privilegija. Način komunikacije je bio posredan, kada je pričala o deci. Ona je bila moderator, a dovodila je ljude koji su na tu temu ogovrili. Sada u periodu izolacije nije bilo tih veliki hdogađaja, direktnih svedočanstva koje bi ona podržala i to je problem", rekla je Brajović Car.

Brajović Car je dodala da je Jelenine tvrdnje mogu da budu problematične ako ih je "iznosi apsolutistički u smislu to je za mene istina, nesporna i nesporno je tako".

"Može biti problematičan i jezik... Ako je hoćemo da budemo odgovorni, jezik medija je jezik relativizacije i uvažavanja da je to samo jedan izbor od mogućih. Mediji nisu dužni da je spašavaju od toga što ona sama nije neke stvari do kraja. Ona je izabrala, uzela je na sebe tu odgovornost i privilegiju da utiče. Oni su figure od nacionalnog interesa i zbog toga imamo ovaj fenomen psihološki da se Novaku prašta i da se nekako čita između redova, a njoj se ne prašta jer ne prati očekivani lik i delo koji ide uz jednu nacionalno relevantnu figuru", objasnila je.

Osnivač sajta "Mogu ja to sama" Ivana Radovanović kaže da nije u redu što čim Jelena nešto izgovori slede komentari da treba da ćuti i da joj je dovoljno to što je Novakova žena.

"To je ono što najčešće čujemo, a kada Novak nešto izgovori ne čujemo: 'Idi lupaj lopticu'. Mada nekada ima i toga, ali ne toliko", rekla je, te dodala da je Jelena školovana, obrazovana i da nikada nije rekla da je ekspert za neku temu

Brajović Car dodaje da se iz Jeleninih objava ne vidi kome se ona tačno obraća, pa da možda i to može da bude problematično.

"Nije jasno da li s obraća struci, da li nekoga želi da edukuje, da li radi na svom imidžu... Nije jasan cilj tog javljanja", rekla je ona, te dodala:

"Ne vidim da je ona žrtva... Provokativna je figura, nije jednina i nema razloga da posebno nju spašavamo, verujem da ona to jako dobro ume da uradi i sama... Ovde ulazi u teme koje su joj očigledno lično važne i to jeste nažalost ono što je sugestabilno jer ona unese sebe u to i onda to bude mnogo lakše da se usvoji i to može da bude opasno, jer ne razumeju svi zašto... Deca, adolescenti će se recimo lako povezati s njom, uz njih ide jedna pobednička životna priča. Mnogo je lakše povezati se s njima nego sa roditeljima ili sa nekim dosadnim lekarima i ući će u to veoma lako".

Na pitanje šta misli o uključenjima uživo na Instagramu i Novaka Đokovića ona je odgovorila:

"Za neke njegove nastupe se zainteresovala i moja struka. Ulazi nekritički u neke stvari koje su još uvek siva zona nauke... Izgleda da su oboje u sve to ušli sa previše strasti. To nije dobro... Ova lična priča jeste rizična".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.